Нови сукоб Москве и Минска

Руски "Гаспром" тражи од Белорусије хитно измирење дуга од 230 милиона долара за испоручен гас од јануара до априла.

Русија и Белорусија су у среду окончале "млечни рат', али је нови сукоб наговештен позивом руског холдинга "Гаспром" да Белорусија хитно измири дуг од 230 милиона долара за испоручен гас од јануара до априла.

Односи Белорусије и Русије су погоршани последњих месеци, а до усијања је дошло након што је руска Агенција за надзор хране забранила увоз белоруских млечних производа.

Агенција подсећа да је председник Белорусије Александа Лукашенко у знак протеста отказао долазак на седницу Организације споразума о колективној безбедности, док је белоруска царина појачала контроле на граници са Русијом.

Краткотрајни "млечни рат" окончан је у среду потписивањем споразума о укидању забране увоза млека, након чега је Белорусија повукла царинске испоставе на граници са Руском Федерацијом.

Минск је међутим, веома опрезан у оптимистичким проценама настале ситуације.

"Прихваћени су услови које смо од почетка тражили, и у крајњој линији званично се може рећи да је процес регулисања покренут, што ће како очекујемо решити ову компликовану ситуацију", изјавила је касно у среду заменик шефа администрације белоруског председника Наталија Петкевич.

Нов предмет спорења је најављен само сат пре потписивања споразума о испорукама млека. Руски холдинг "Гаспром" је наиме, упутио захтев Белорусији да хитно измири дуг за испоручен гас, који је настао због тога што је Минск плаћао овај енергент по просечној цени од 150 долара за хиљаду кубних метара уместо 210 долара.

Овај захтев "Гаспрома" Минск је окарактерисао као кршење џентлменског споразума.

"На преговорима председника Белорусије и Русије постигнут је усмени договор о начину плаћања, када је договорено да ћемо током године плаћати гас по просечној годишњој цени", рекла је Петкевич.

Званични Минск не верује да ће се конфликт са савезником овим и завршити.

У јеку млечног спора Лукашенко је поручио Савету за безбедност да ће направити листу могућих "акција због нанете штете економији Белорусије".

Белорусија, која се опрезно окреће Западу после гасног конфликта са Русијом 2007. године, сумња у политичку мотивисаност трговинских и финансијских спорова.

Лукашенко је више пута упозоравао да Москва врши притисак на Минск, захтевајући да призна независност Абхазије и Јужне Осетије у замену за финансијску помоћ.

У светлу спорова са Москвом, Међународни монетарни фонд је прошле недеље обећао Белорусији повећање стенд-бај кредита на 3,4 милијарде долара са 2,4 милијарде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи