Решења за смањење јавне потрошње

Бруто домаћи производ услед рецесије пао је испод минус пет одсто, а дефицит буџета износи око 4,5 одсто БДП, изјавила за РТС министарка финансије Диана Драгутиновић. Министарка није искључила могућност новог ребаланса буџета до краја године.

Услед рецесије бруто домаћи производ у Србији пао је испод минус пет одсто, а дефицит буџета износи 4,5 одсто БДП, изјавила је министарка финансија Диана Драгутиновић у емисији РТС-а "Око".

Драгутиневићева није искључила могућност новог ребаланса буџета до краја године.

"Због мањих прихода у односу на планиране расходе буџета, Србија ће морати да размотри могућност да додатно смањи јавну потрошњу", рекла је министарка Драгутиновић.

Драгутиновићева је рекла да постоје два решења за смањење јавне потрошње: смањење броја запослених у државној администрацији, уз одговарајуће социјалне програме или темељна реформа пензионог и социјалног система.

Министарка финансија је рекла да ће смањење расхода буџета, које би подразумевало отпуштање запослених, бити крајња мера, за коју се она не залаже и да би пре такве евентуалне мере или била повећана стопа пореза на доходак или порез на додату вредност.

Министарка финансија је казала и да ће услед рецесије до краја године доћи до пада инфлације, без обзира што је од почетка године она достигла око 7,2 одсто

План владе Србије је да у 2009. години инфлација износи највише осам одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи