Европска унија и локални развој

Представници шест санџачких градова представили су пројекте који би требало да допринесу економском развоју тих средина које се суочавају са незапосленошћу и миграцијом становништва из села у градске средине, али и укључивању у европске интеграције.

Нови Пазар, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Сјеница и Тутин, упркос потенцијалима, суочавају се са незапосленошћу и миграцијом становништва из села у градске средине.

Представници тих санџачких градова представили су у Београду пројекте који би требало да допринесу економском развоју тих средина и укључивању у европске интеграције.

Пројекти су израђени на семинарима које је организовао Београдски фонд за политичку изузетност.

Мултикултуралност, добри природни услови за развој туризма, здраву храну и стварање брендова, само су неке шансе које наводе тимови санџачких градова.

Не могу, међутим, да се похвале путевима, запуштеним школама и предузећима и тиме што младе није лако задржати у родном месту.

Дипломатама, и представницима међународних и домаћих институција аутори пројеката указали су на главне проблеме, на објекте чија је реконструкција хитна, а не кошта више од 250 хиљада евра.

Бојана Дробњаковић из Прибоја сматра да је најважније успоставити контакте са људима који ће финансирати пројекте.

"Аплицирали смо за два пројекта. Изградња котларнице у основној школи је стварно горући проблем, јер деца преко зиме не могу да обављају редовну наставу, самим тим што долазе у зимској опреми и са том опремом слушају наставу", нагласила је Дробњаковић.

Млади одлазе због недостатка средстава

"Привреда је на доста ниском нивоу, потенцијали су неискоришћени, а недостатак финансијских средстава је главни разлог што млади одлазе", истакла је Весна Цупарић представница Пријепоља.

Према речима Сенада Махмутовића, проблеми инфрастуктуре су горућа питања у Сјеници.

"Ми смо нажалост једна од ретких општина у Србији која са три своје суседне општине нема директну путну комуникацију", нагласио је Махмутовић.

Циљ пројекта "Европске интеграције и локални развој", јесте да се локалне средине приближе државним и међународним организацијама и јавности, и ојача капацитет оних који на локалу доносе одлуке.

Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт указала је да је циљ окупљања да се покаже у којој мери локал може и мора да учествује у процесу европских интеграција.

"Европска интеграција се не дизајнира и не спроводи само у Београду. Она ће или бити нешто што ће бити власништво свих нас, или ћемо напросто бити искључени из тог процеса", рекла је Лихт.

Министарство за државну управу и локалну самоуправу оцењује да је за развој општина важно да се усвоји закон о имовини, али да постоји и проблем недостатка људи обучених за писање пројеката на основу којих се аплицира за новац из европских фондова.

Следеће презентације припремаће општине са југа Србије и из Баната.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи