Повољни кредити за земљораднике

Министарство пољопривреде у договору са банкама омогућило да земљорадници лакше и брже дођу до кредита. Земљорадници тешко долазе до готовог новца, па су кредити са пет одсто мањом каматом од тржишне, коју нуде банке, за њих изузетно повољни.

Да би помогло земљорадницима који су у непрестаној беспарици, Министарство пољопривреде је у договору са банкама омогућило да лакше и брже дођу до кредита.

Иако су потписале уговоре са Министарством о кредитирању пољопривредника, десетак банака и даље стоји по страни. Из Министарства поручују да ће са њима раскинути уговоре.

Земљорадници тешко долазе до готовог новца, па су кредити са пет одсто мањом каматом од тржишне, коју нуде банке, за њих изузетно повољни.

Обично им требају за куповину репроматеријала, нове опреме или прикључних машина.

С обзиром на то колико тешко продају летину, јер купаца нема, много је земљорадника који стрепе да се задуже.

"Ризично је узети кредит јер нисмо у могућности да га вратимо", каже Стева Павков, земљорадник из Зрењанина.

Земљорадници чије су кредитне захтеве банке одбиле нерадо о томе говоре.

Министарство пољопривреде је пре отприлике месец и по потписало уговоре са 22 банке о кредитирању регистрованих домаћинстава.

За те намене из аграрног буџета је издвојено 300 милиона динара за субвенционисање камата на краткорочне кредите, а за учешће у дугорочном кредитирању обезбеђене су три милијарде динара. То је 40 одсто учешћа државе у дугорочним кредитима које одобравају банке.

"Када земљорадник поднесе захтев за дугорочни кредит у некој од експозитура добиће га за десетак дана", рекао је Дејан Јањатовић из "Прокредит банке".

"Одобравамо краткорочне и дугорочне кредите. Ове године смо до априла уложили у аграр 40 милиона евра", каже Раде Шевић из "Хипо алпе адриа банке".

Има и банака које су потписале уговор, али упркос повољним условима, оклевају да кредитирају земљораднике.

"Ми смо одобравали краткорочне и дугорочне кредите јер смо се спремали да добијемо сертификат ИСО", каже Биљана Вујичић из "Агробанке".

У Агробанци тврде да примају захтева за кредите земљорадницима.

"Нисмо задовољни радом банака. Раскинућемо уговоре са оним банкама које не одобравају кредите земљорадницима", рекао је Милан Стегић из Министарства пољопривреде.

Прошле године за кредитирање земљорадника уз помоћ банака из аграрног буџета усмерене су две милијарде динара. Утрошено је само 800 милиона.

Да се то не би поновило, Министарство пољопривреде је повећало марже банкама са три на пет одсто за послове кредитирања земљорадника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи