Словенци желе да улажу у Крагујевац

Творница возила "Марибор" разматра могућност да у Крагујевцу изгради нову фабрику аутобуса, најавио министар економије Млађан Динкић.

Потпредседник Владе и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић изјавио је да је Творница возила у Марибору заинтересована да у Крагујевцу изгради потпуно нову фабрику аутобуса, на хибридни погон, где би за почетак било запослено око 250 радника.

Ти аутобуси би користили земни гас или струју заједно са дизелом горивом, што је еколошки чисто и актуелни тренд у Европи, рекао је Динкић приликом посете ТВМ-у и Хермес Софтлабу у Марибору.

"Наравно, Влада Србије је изразила спремност да подржи овакву инвестицију, посебно имајући у виду што би она ангажовала и домаће добављаче компоменти и што би највећи део те производње био намењен извозу", рекао је министар економије.

Пренео је да су словеначки привредници заинтересовани за извоз на тржиште Руске Федерације и Белорусије, с којима Србија већ има склопљен Споразум о слободној трговини.

Динкић са делегацијом Министарства економије и српским привредницима борави у званичној посети Словенији, где је разговарао с министром економије Матејом Лаховником о привредној сарадњи две земље.

Лаховник је рекао да је са око 1,7 милијарди евра директни инвестиција, Србија на првом месту као дестинација у коју инвестирају словеначки бизнисмени у инострансву.

Изнео је податак да је са око 1,1 милијарди евра трговинске размене, Србија на 10. месту међу спољно-трговинским партнерима Словеније.

Динкић је пожелео добродошлицу словеначким инвеститорима и навео да у Србији тренутно послује око 500 словеначких фирми.

Делегација Србије учествовала је и на Инвестиционој конференцији у Привредној комори Словеније у Љубљани, којој су присуствовали привредници из Србије и Словеније, као и представници српске Агенције за страна улагања и промоцију извоза и Јавне агенције Словеније за предузетништво и стране инвестиције.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи