Новац из НИП-а неразвијеним општинама

Две милијарде динара из Националног инвестиционог плана намењених најнеразвијенијим општинама, распоређено је у 143 пројекта који ће се реализовати у 40 општина. Највише ће се градити путна и водоводна инфраструктутра. Радови почињу до краја јула.

Из Националног инвестиционог плана издвојено је две милијарде динара за 143 пројекта у 40 најнеразвијенијих општина у Србији, изјавила је министарка за НИП Верица Калановић.

"Од укупног броја пројеката, 105 се односи на путну и комуналну инфраструктуру, где су и највећи проблеми", рекла је Калановић на конференцији за новинаре поводом завршетка прве фазе пројекта "Развој инфраструктуре у 40 најнеразвојенијих општина Србији".

Министарка је рекла да у тим општинама живи 800.000 становника, а да је анализом стања на терену у првој фази утврђено да 46 одсто становника нема решено питање водовода.

"Осталих 54 одсто пије воду из централних водовода, који имају азбестне цеви и то најцешће оштећене", рекла је Калановић. 

Према њеним речима, утврђено је да 85 одсто грађана нема решено питање канализације, а скоро 70 одсто путева кроз насељена места је неасвалтирано.

"У ових 40 општина, 800.000 људи живи под условима и по станардима какви нису примерени условима Србије, а камоли стандардима Европе", навела је министарка.

Почела је и друга фаза која подразумева реализацију 143 пројекта. До сада је урађено 107 акционих планова, одобрено је 67, а почело је спровођење 47 пројеката.

"Ако све буде текло по плану, до краја јула почеће радови на 90 одсто пројеката, а план је да буду завршени до октобра", рекла је Верица Калановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи