Привредна активност "живнула"

Задуженост српске привреде у мају повећана за три одсто на 836,6 милијарди динара, што је показатељ оживљавања привредне активности. Износ стамбених кредита је, након пада у априлу, у мају повећан за 3,5 одсто, на 210,3 милијарде динара.

Генерални секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић рекао је да је задуженост српске привреде у мају је повећана за три одсто на 836,6 милијарди динара, што је показатељ да привредна активност оживљава.

Дугалић је на конференцији за новинаре рекао да је повећањем задужености у мају прекинут пад задужења српских фирми, који је забележен у априлу.

Оценио је да је у мају забележен "оптималан ниво задужења грађана и привреде с обзиром на стање у Србији и у светској привреди" и додао да је задуженост предузетника и становништва била у благом паду.

Према подацима УБС, износ стамбених кредита је, након пада у априлу, у мају повећан за 3,5 одсто на 210,3 милијарде динара. 

Готовински кредити становништву износили су 117,9 милијарди динара, што је 1,4 одсто мање него у априлу, потрошачки кредити повећани су за 1,7 одсто на 22,3 милијарде динара, пољопривредни кредити опали су за један одсто на 24,15 милијарди динара, док су остале врсте позајмица смањене за 24,2 одсто на 19,9 милијарде динара.

Према подацима УБС, задуженост фирми од почетка године је повећана за 3,8 одсто односно за 30 милијарди динара на 863,6 милијарди динара, предузетници су повећали задуженост за 0,5 одсто на 46,14 милијарди динара, док су позајмице становништву повећане за 14 милијарди динара односно 3,7 одсто на 394,7 милијарди динара.

Кашњење у отплати кредита 

Кашњење у отплати кредита је од почетка године у благом порасту, рекао је генерални секретар Удружења банака и навео да је у кашњењу укупно седам одсто дуга, док је у априлу стопа кашњења била 6,7 одсто, а на крају 2008. године 4,7 процената.

Стопа кашњења у отплати дугова становништва у мају је износила 2,4 одсто, предузетника четири одсто, а фирми 9,4 одсто, при чему су убројана кашњења дужа од 15 дана за дугове фирми и предузетника и дужа од 60 дана за дугове становништва.

Према подацима Удружења банака Србије, износ задужења по основу лизинг уговора од почетка године је опао за 4,9 одсто на 8,4 милијарде динара.

Задужење по основу кредитних картица у мају је било 43,2 милијарде динара, што је за 0,3 одсто више него у априлу и за 2,5 одсто више него на крају 2008. године.

Износ дозвољеног прекорачења по текућим рачунима у мају је смањен за 1,6 одсто на 34,2 милијарде инара, што је за 0,6 одсто мање него на крају 2008. године. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи