“Кенигсег" купује шведски "Сааб"

"Џенерал-моторс" потписаo уговор о продаји филијале "Сааб" мањем шведском произвођачу луксузних спортских аутомобила "Кенигсег". ГМ одлучио да прода "Сааб", након што је због огромних дугова недавно поднео захтев за судску заштиту од поверилаца.

Посрнули амерички ауто-гигант "Џенерал-моторс" (ГМ) саопштио је да је потписан прелиминарни уговор о продаји његове шведске филијале "Сааб", мањем шведском произвођачу луксузних спортских аутомобила "Кенигсег".

Купац "Сааба", фирма са свега 45 запослених, основана је 1994. године и производи свега 20 делукс спортских аутомобила годишње које продаје за по око 1,4 милиона долара.

У марту 2009. "Форбс" је изабрао модел ""konigseg CCXR" за један од најлепших аутомобила у историји ауто - индустрије.

ГМ је одлучио да прода "Сааб", након што је због огромних дугова недавно поднео захтев за судску заштиту од поверилаца. Посебан процес реорганизације "Сааба" започео је пред шведским судом у фебруару.

Услови продаје "Сааба" нису објављени, али се зна да ће финансијски део споразума гарантовати шведска влада. Продаја би, како се очекује, требало да буде завршена до краја треће четвртине ове године, укључујући 600 милиона долара кредита од Европске инвестиционе банке.

За куповину "Сааба", поред "Кенигсега", били су заинтересовани и амерички инвестициони фондови "Ренко" и "Мербанко", тврдио је прошле седмице "Фајнаншел тајмс", а шведски медији наводили су да је интересовање показао и италијански "Фијат".

Аналитичари су одмах обацили такву могућност због тога што је "Фијат" преговарао о куповини америчког "Крајслера" и није успео да преузме европске ГМ робне марке, као што су "Опел" и британски "Воксал". Обе те ауто-куће деле многе технологије са "Саабом."

"Сааб" је лане продао 93.000 возила у свету и запошљава око 3.400 радника у Шведској, што заједно са снабдевачима чини око 15.000 радних места.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи