Почела берба малина

Србија је прошле године извезла 60 хиљада тона замрзнуте малине и имала приход од 150 милиона евра. Упркос ранијим проценама да ће род бити на нивоу од прошле године, овогодишњи приноси за 10 до 15 одсто мањи него лане.

Берба малина почела је у Србији, а овогодишњи приноси ће, уколико се суша настави, бити за око 10 до 15 одсто мањи него лане, изјавио је председник Уније произвођача малине Србије Драгиша Терзић.

Овогодишња откупна цена малине још није договорена, а тренутно се креће од једног евра по средњем курсу на дан предавања у Ивањичком крају до 170 динара у Липолисту, казао је Терзић.

Указао на многобројне проблеме са којима се произвођачи суочавају у овом тренутку, а пре свега на нагло сушење малињака изазвано неповољним временским приликама.

Терзић је објаснио да је најпре владала суша, потом је дошло до падавина које су изазвале велико испаравање, након чега је поново наступио период високих температура.

Када је реч о приносима, Терзић је објаснио да ће, упркос ранијим проценама да ће род бити на нивоу од прошле године или нешто нижем, овогодишњи просечан принос износити око пет тона по хектару.  

Квалитет малине, упркос суши, није лош, нагласио је Терзић и рекао да "свака сушна година доноси добар квалитет, али максимално смањи род".

Берба малине је пре десетак дана почела у Липолисту, а потом и у Ариљском и Ивањичком крају.

Сумња у хладњачаре

Говорећи о овогодишњој откупној цени малине, Терзић је казао да она још није договорена. "Овакав монополистички став хладњача је незапамаћен", оценио је Терзић и додао да малине тренутно нема довољно не само у Србији, већ и у свету и да цена мора бити далеко виша.

Појединци покушавају да разлог за ниску откупну цену малине пронађу у светској економској кризи и тренутној ситуацији на тржишту, рекао је Тррзић и додао да не постоје параметри који би то оправдали, јер су ђубриво, препарати, хемијска средства и репроматеријал поскупели за три пута.

У Липолисту се малине откупљују по цени од 150 до 170 динара, у Ариљском крају још нису формиране цене, док су у Ивањичком крају поједине хладњаче изашле са ценом од једног евра по средњем курсу на дан предавања, што износи око 92 до 93 динара, прецизирао је Терзић.

Терзић је изразио сумњу у тврдњу хладњачара да ће се после 30. септембра по завршном рачуну, извршити расподела добити у односу 51 одсто - 49 одсто у корист произвођача, а да се сада исплати један евро по килограму.

"Уназад 15 година по завршном рачуну никада нисмо добили новац, а расподела добити између сељака и хладњачара увек изостане, јер завршни рачун буде на позитивној нули", додао је он.

Терзић је том приликом најавио и да ће у наредних седам дана појавити откупљивачи малине из ЕУ, који ће платити 200 динара по килограму , а та малина ће директно цистернама бити транспортована у ЕУ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи