Три програма подршке Србији

Европска инвестициона банка уложиће 600 милиона евра за изградњу Коридора 10. Договорена и подршка малим и средњим предузећима и реформи науке и високог образовања.

Потпредседник Владе Божидар Ђелић рекао је после разговора са председником Европске инвестиционе банке (ЕИБ) Филипом Мејштатом у Луксембургу, да ће та банка за изградњу Коридора 10 уложити 600 милиона евра.

Договорено је да се до октобра припреми и одобри план којим би се осигурало по 300 милиона евра за две деонице Коридора 10, од Ниша до Димитровграда и од Лесковца до Прешева, како би радови могли да се обаве наредне године.

Ђелић је рекао да је са ЕИБ договорена и подршка малим и средњим предузећима у Србији, у износу од 700 милиона евра, с тим што би половину тих средстава обезбедила ЕИБ, а другу половину пословне банке.

Део тог новца намењен је за помоћ медијима у Србији, за превазилажење кризе која је и њих погодила, нагласио је потпредседник Владе.

Ђелић је најавио да ће Влада Србије ове и идуће седмице усвојити пакет мера за помоћ медијима, који ће моћи да користе повољне кредите да би измирили своје обавезе према пословним банкама.

Такви кредити биће одобравани на рок од 15 година, са почеком од пет година и повољном каматном стопом од 4,5 одсто на годишњем нивоу, прецизирао је Ђелић.

Као трећи програм ЕИБ и Србије, Ђелић је означио подршку реформи науке и високог образовања са 150 милиона евра до краја ове године.

Ђелић је најавио посету Мејштата Београду до краја године, где би могла да буде отворена регионална канцеларија ЕИБ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи