Раст девизних резерви НБС

Девизне резерве Народне банке Србије су у мају повећане за 804,2 милиона евра и 31. маја су достигле износ од 8,9 милијарди евра, саопштила је централна банка. Највећи утицај на повећање имало повлачење прве транше кредита од ММФ-а у износу од 787,8 милиона евра.

Централна банка је саопштила да су девизне резерве Народне банке Србије (НБС) у мају повећане за 804,2 милиона евра и 31. маја су достигле износ од 8,9 милијарди евра.

У саопштењу се наводи да су, изражено у доларима, девизне резерве износиле 12,4 милијарде долара, као и да такав ниво обезбеђује покривеност новчане масе (М1) од 380 одсто.

Пошто су последњег дана маја девизне резерве банака износиле 594,2 милиона евра, укупне девизне резерве земље су на крају тог месеца достигле износ од 9,5 милијарди евра, односно 13,2 милијарде долара.

Највећи утицај на повећање девизних резерви НБС имало је повлачење прве транше кредита од Међународног монетарног фонда у износу од 787,8 милиона евра.

У току маја, по основу нето откупа ефективног страног новца, остварен је прилив у девизне резерве у висини од 12,2 милиона евра, што представља смањење од 5,6 милиона евра у односу на претходни месец.

Истовремено, из девизних резерви НБС исплаћено је 50,8 милиона евра на име измирења обавеза по основу старе девизне штедње, а плаћене су и обавезе према инокредиторима у износу од осам милиона евра.

Мајски обим трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту реализован је на релативно ниском нивоу од 570,8 милиона евра, што значи да је био за 212,4 милиона евра мањи него у претходном месецу, наводи централна банка.

Током маја, дневне осцилације курса динара биле су умерене, тако да НБС није интервенисала и курс се у потпуности формирао под утицајем тржишних фактора на основу непосредне међубанкарске трговине.

Динар је у мају номинално депресирао према евру за 0,6 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи