Контрола фискалних каса на тезгама

Пореска управа почиње свеобухватну контролу свих отворених тржних центара и радњи, осим продаваца воћа и поврћа. И док Управа покушава да спречи нелојалну конкуренцију онима који издају фискалне рачуне, продавци негодују.

Иако је закон о увођењу фискалних каса за самосталне трговинске радње на пијацама донет још пре неколико година он се до сада није примењивао. Пореска управа ових дана ће најпре обавештавати, а наредних седмица и контролисати продавце да ли поседују фискалну касу.

Роба нелегално излази из производње на пијаце, па је борба против сиве економије и изјадначавање свих учесника на тржишту основно образложење те акције, кажу у Пореској управи.

"Роба која се продаје на овакав начин доста је јефтинија јер није оптерећена порзима и легални продавци имају нелојалну конкуренцију и не могу ценама да парирају нелојалним који не плаћају ПДВ и зато затварају фирме", рекао је директор Пореске управе Драгутин Радосављевић.

Према закону о фискалним касама, продавци су дужни да издају фискалне рачуне уколико имају регистровану самосталну трговинску радњу, а Пореска управа утврђиваће врсту пореза на основу промета лицу које је дужно да истакне име и презиме испред тезге.

"Продавац мора да има решење о фискалној каси и сервисну књижицу. Такође мора да има и пријављеног радника", каже директор Пореске управе Београд Драган Ристивојевић.

И док држава сматра да је дошло време да се у потпуности поштује закон, на пијацама сматрају да ће то бити компликовано пре свега због техничких тешкоћа.

"Морају да се користе батерије које се стално сервисирају. Не верујем да и једна пијаца има толико прикључака на струју. Изгледа да ће једину корист имати произвођачи фискалних уређаја", рекао је шеф пијачне управе Стари Град Шабац Слободан Ћирић.

Продавци текстилне, металне робе кажу да су дажбине за пијаце већ велике и да их је на посао натерала тешка социјална ситуација а не профит.

Прецизна евиденција броја трговинских радњи на отвореном не постоји. Процене су да има 70 хиљада уличних продаваца који су се до сада на тај начин сналазили у транзицији, а државу остављали без буџетских прихода.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи