ЕПС пред стратешким изазовима

У наредних пет-шест година највећа улагања очекују се у електроенергетски систем. Вредност инвестиција планираних до 2015. је девет милијарди евра. То је велика шанса за ЕПС и домаће произвођаче опреме и извођаче радова.

Често се и из ЕПС-а али и Владе чује да српска Електропривреда има могућност да постане регионални лидер у производњи и извозу струје. Чињеница је и да се у наредних пет-шест година највећа улагања очекују управо у електроенергетски систем.

У ЕПС-у кажу да су већ почели обнову постројења, а у току је и припрема изградње нових капацитета. Вредност инвестиција планираних до 2015. године је девет милијарди евра. То је велика шанса не само за ЕПС, већ и домаће произвођаче опреме и извођаче радова. Истраживали смо, који су то послови, колико су реални.

Највећи посао је изградња нових термоелектрана, "Колубаре Б" и "Николе Тесле Б3". Управни одбор ЕПС-а већ је саопштио листу могућих стратешких партнера који су се јавили на тендер. То су "Чез", затим ирталијански "Едисон", две немачке копаније Ра-Ев-Е и Ен-Бе-Бе и амерички "АЕС".

У току је достављање њихових техничких и финасијских понуда. У плану је изградња термоелектране-топлане Нови Сад на гас.

Стратешко питање за ЕПС је веће коришћење хидропотенцијала, пре свега Дрине, са Електропривредом Републике Српске.

Генерални директор ЕПС-а Драгомир Марковић каже да су послови већ кренули. Већ идуће године креће и изградња Хидроелектране "Бук Бијела" и "Фоча". То је пројекат где је експропријација већ завршена и може се очекивати већ у другој половини године.

Владислав Владичић из Електропривреде Републике Српске каже да је објекат јесте мањи, али апсолутно исплатив.

Поред партнерства са Републиком Српском, ЕПС са италијанским "Сећијем" ради студију изводљивости за девет хидроелетрана на Ибру, а планира и ширење пословања ван граница Србије.

Већ учествује на тендеру за куповину 18 одсто акција црногорске Електропривреде. Сматра се то једним од важних послова за земљу.

"Интерес ЕПС-а је у проширењу тржишта електричне енергије. Електропривреда Црне Горе сервисира 320 хиљада потрошача, значи то је проширење тржишта", каже Марковић.

У ЕПС-у оцењују да је Пословни план до 2015. године реалан, и надају се, да ће га Влада прихватити. ЕПС би сматрају могао бити као чешки "Чез" који је крајем прошлог века био на нивоу ЕПС-а, а сада је енергетски гигант.

Стручњаци се слажу да ЕПС мора доста урадити и у самој компанији, повећавањем ефикасности и смањивањем трошкова и губитка.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи