Штрајкачи прете самоповређивањем

Радници нишког "Грађевинара", који штрајкују глађу, запретили самоповређивањем уколико им се не исплате зараде које касне 13 месеци, као и поништење приватизације тог предузећа.

Група од десет радника нишког "Грађевинара" наставила је штрајк глађу у управној згради тог
предузећа над којом су преузели контролу, а неки од њих су запретили и самоповређивањем.

Штрајкачи глађу захтевају исплату дела зарада и доприноса који касне 13 месеци, као и поништење приватизације "Грађевинара".

"Упркос томе што сам их замолио да то не чине, неки од штрајкача глађу прете самоповређивањем. Огорчени су не само због очајне материјалне ситуације већ и због тога што на њихове захтеве нико у овој земљи и граду не реагује", рекао је председник Штрајкачког одбора Небојша Јовановић.

Овај вид протеста почела су 6. маја петорица радника, а остали штрајкачи су им се придружили касније.

Према Јовановићевим речима, сви штрајкачи се већ налазе у тешком стању, али нису одустали од гладовања ни после интревенција екипа Хитне помоћи.

Јовановић је потврдио да се у управној згради "Грађевинара" налазе само штрајкачи пошто су руководици и службеници управе одмах по њиховом доласку напустили радна места и престали да долазе на посао.

"Тачно је да смо на улазу у зграду поставили своје чуваре, али само због тога што желимо да спречимо изношење документације о пословању која би могла озбиљно да компромитује челне људе ове фирме", рекао је Јовановић.

Рекао је да је задовољан што је генерални директор "Грађевинара"  Драган Николић крајем прошле недеље поднео оставку, оцењујући да је "његово понашање и довело до радикализације протеста".

У образложењу оставке навео је да се ситуација у "Грађевинару" свакодневно усложњава, а да су штрајкачи глађу, окупирали и заузели управну зграду и на тај начин онемогућили његов рад.

У овој нишкој фирми запослено је око 620 радника чија је просечна плата 14.000 динара.

"Грађевинар" је продат на тендеру у јуну прошле године фирми "Ирва инвестиције" београдског бизнисмена Ђорђија Ницовића за 150.000 евра.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи