Знаци опоравка светске привреде?

Министри финансија чланица Г8 оценили су да светска економија показује "знаке стабилности". Међутим, од ММФ-а траже додатне анализе, као и помоћ.

Министри финансија Групе осам најразвијенијих земаља света оценили су у завршном документу скупа у Италији да светска економија показује "знаке стабилности" и да треба почети са припремама за окончање ванредних стимулативних мера, које су предузете како би се земљама помогло да лакше преброде глобалну финансијску и економску кризу.

"Ови рани знаци опоравка су охрабрујући, али глобална економија је још далеко испод својих могућности. Зато глобални раст мора да остане у центру пажње Групе 8 и Групе 20 најразвијенијих земаља. Морамо да подстакнемо глобалну тражњу и да наставимо да чинимо све како би се економија трајно опоравила", рекао је амерички министар финансија Тимоти Гајтнер.

У завршном документу са дводневног скупа, одражаног у градићу Леће на југу Италије, министри, међутим, нису затражили хитно окончање стимулативних мера, што агенције оцењују као знак да опоравак светске привреде још увек није сигуран.

"Јасно је да иза две речи, излазна стратегија, такође постоји проблем како да превазиђемо период веома јаке државне интервенције, дефицита и дугова. Сагласни смо да ту стратегију треба покренути када се утврди да је дошао крај кризе, а ММФ-у ћемо дати мандат да спроведе неопходне анализе", каже италијански министар финансија Ђулио Тремонти.

Има знакова стабилизације у нашим економијама, укључујући опоравак берзи, побољшање пословног и потрошачког поверења, наводи се у документу, али се додаје да је ситуација и даље неизвесна и да и даље остају значајни ризици", тако да се морају предузети додатни кораци како би се стабилзација учврстила и "глобална економија поставила на пут јаког, стабилног и одрживог раста".

Тек потом ће, сложили су се министри, бити размотрене одговарајуће "излазне стратегије", како би се ванредне мере прекинуле када буде сигурно да су економије на путу опоравка.

Министри су затражили од Међународног монетарног фонда да спровреде неопходне анализе, како би помогао у процесу опоравка глобалне привреде.

На састанку у Лећеу учествовали су министри финансија Велике Британије, Канаде, Француске, Немачке, Италије, Јапана, Русије и Сједињених Америчких Држава.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи