Стиже мазут из робних резерви

Топланама у најугроженијим градовима у Србији стиже мазут из робних резерви, сазнаје РТС. Топлане ће мазут морати да врате јер је реч о испомоћи како би премостили недостатак енергената до краја грејне сезоне.

Из робних резерви стиже мазут топланама у најугроженијим градовима у Србији, сазнаје Радио-телевизија Србије. У Удружењу топлана кажу да је то испомоћ како би премостили недостатак енергената до краја грејне сезоне, али да ће топлане тај мазут морати да врате.

Резерве су потрошене, стари дуг за гас и мазут већина топлана није платила, а новца за нове количине нема, јер грађани не измирују своје обавезе. Једини излаз је, кажу, у бољој наплати и повећању цена за испоручену топлоту.

Нови Пазар је први кренуо са искључењем грејања. Без обзира што од данас има грејања јер је стиго мазут из робних резерви у Градској топлани најављују да ће од понедељка искључивати грејање свим дужницима, и домаћинствима и предузећима који нису рачуне плаћали протекла три до четири месеца.

У Врању залиха мазурта има још за десетак дана. У Топлани кажу да чине све да обезбеде новац за нове количине енергената као не би дошло до застоја у грејању.

Директор Врањанске топлане Горан Петровић нада се да ће успети да обезбеде одређену количину како не би дошло до застоја у топланама.

"Ми ћемо дати све од себе да овај период премостимо, а искрено се надам да ће и грађани своје обавезе измирити, део они, а део ми из кредитне линије коју ћемо успети ових дана да обезбедимо", рекао је Петровић.

Проблем наплате 

Све топлане у Србији имају проблем наплате. Међутим, невоља је што испаштају и грађани који редовно плаћају. Могућности да се искључе само потрошачи који нередовно плаћају су ограничене.

Генерални директор Београдских електрана Зоран Предић каже да то може да се уради код великих корисника, код пословног простора код фирми где једноставно "неплатише можемо не само да утужимо већ и искључимо са даљинског система грејања".

"Међутим, код индивидуалних потрошача то је технички немогуће. Ви не можете да искључујете појединачно станове", рекао је Предић.

У "Србијагасу" понављају да неће ником укидати гас, али и да се он мора плаћати. Ипак, не одустају од блокаде рачуна дужницима.

"Најавио сам увођење веће финасијске дисциплине, то сам рекао још у децембру месецу. Топланама смо ставили до знања да ћемо реализовати менице", каже генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић.

Чињеница је да када Топлане не грају добро да се сви догревају на струју. У ЕПС-у кажу да струје има довољно, али ипак забрињава чињеница да је протеклих дана дневна потрошња достигла 140 милиона киловат-сати колико се троши у леденим данима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи