Веће субвенције ратарима

Министарство пољопривреде повећаће ове године директна давања ратарима са 12.000 на 14.000 динара по хектару. Уз подршку ЕУ биће издвојена додатна средства аграрном сектору у Србији, најавио Саша Драгин.

Министар пољопривреде Саша Драгин најавио је да ће ресорно министарство ове године повећати директна давања пољопривредним произвођачима са 12.000 на 14.000 динара по хектару засејаних ратарских култура, а уз подршку и контролу ЕУ биће издвојена додатна средства аграрном сектору у Србији, пре свега за набавку пољопривредне механизације.

Министар Драгин, који борави у Берлину на Сајму хране, пољопривреде и технологије "Зелена недеља", најавио је и доношење новог закона о водама, којим ће држава Србија уз делимичну финансијску подршску од 50 до 60 одсто, помоћи пољопривредницима да крену у улагања у системе за наводњавање.

"Изменићемо начин наплате накнаде за одводњавање на такав начин да они који уграђују системе за наводњавање на своје оранице, мање плаћају накнаде од оних који то немају", рекао је министар Драгин за интернет портал "Агропрес" (Удружење новинара за пољопривреду).

Министар пољопривреде је указао да је Србија у 2009. години успела да оствари рекордни суфицит у размени пољопривредних производа са иностранством, али и да поправи сам квалитет производа.

"Све је више производа из области интензивне пољопривредне производње, а све мање је житарица, што показује да се Србија окреће ка вископрофитабилној пољопривредној производњи", истакао је Драгин.

Министарство пољопривреде наставиће и у овој години да са 500 евра субвенционише вишегодишње засаде сертификованог воћа и винове лозе, по сетви, тако да они фактички буду бесплатни за пољопривреднике.

Пети пут на сајму у Берлину 

Драгин је подсетио да на "Зеленој недељи" у Берлину, који се одржава од 15. до 24. јануара, Србија већ пету годину за редом представља своју пољопривредну производњу на том Сајму, оцењујући да је то један од највећих сајмова хране и пољопривредних производа у Европи.

"Имали смо низ билатералних састанака, пре свега са министрима из ЕУ, где смо дискутовали наш тренутни положај, брзину нашег уласка у ЕУ, као и све оне ствари које Србија мора да уради да би институционално на законодавном делу али и у практичној примени била адекватан партнер, а ускоро и њен члан", пренео је Драгин.

За нас је такође било битно да покажемо да је квалитет хране која се производи у Србији на том нивоу да може без проблема да буде представљен у европским ланцима супермаркета, односно на целом европском тржишту.

Драгин на скупу у Берлину учествује на званични позив министарке пољопривреде Немачке Илсе Аигнер, а у српској делегацији су и помоћници министра Милан Стегић и Милош Миловановић.

Тема скупа је "Пољопривреда и климатске промене - Нови концепт предлога за креаторе аграрне политике и индустрију".

Током боравка у Берлину Драгин ће имати билатералне сусрете са министрима пољопривреде немачке покрајине Баден - Виртемберг, Чешке, Бразила, Словеније, Хрватске, Македоније и Мађарске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи