ЕУ губи поверење у Грчку

Грчкој због изношења нетачних података о свом буџетском дефициту прети потпуни губитак поверења од стране ЕУ. Неки од званичника Еврозоне земљи запалој у дубоку кризу прогнозирају чак и могуће санкције.

Министри финансија земаља Еврозоне су готово изгубили стрпљење и поверење у Грчку, која ЕУ стално дезинформише о величини својих буџетских дефицита, преноси агенција "Ројтерс" изјаву неименованог извора из EУ.

Министри су, наводно, спремни да, ако затреба, против Грчке примене и санкције због буџетске распуштености.

Извештај Европске комисије је раније показао да је Грчка низ година намерно смањивала податке о буџетским дефицитима и обмањивала у својим статистикама чак и пред ступањем у Еврозону. Због тога у ЕУ постоји мала спремност да се за Грчку било шта учини у моменту када земља пролази кроз велику кризу.

Један неименовани саговорник британске агенције је указао да би "немачки порески обвезници тешко отрпели када би сте им рекли да њиховим новцем спасавате земљу која је систематски и свесно предавала неистините податке и стално изнова кршила буџетска правила ЕУ".

Непоуздане статистике

Министри финансија ће наредне недеље саслушати извештај Европске комисије и Европске централне банке о резултатима њихове посете Грчкој протекле седмице и дати своје препоруке на будућим заседањима.

Грчка влада је након консултација изнела план да до 2012. године смањи буџетски дефицит са 12,7 на 2,8 процената БДП-а и план званично проследила у Брисел.

Остаје нејасно како и када ће се комисија изјаснити о грчком плану реформи ради изласка из финансијске кризе, пошто је, према агенцијском извору из ЕУ, тешко веровати нечему што може бити засновано на непоузданим статистикама.

Тражене мере ће, пак, Грчка морати да почне да примњује у року до четири месеца. Уколико то не буде урадила онда би као прва земља чланица ЕУ, могла да постане мета санкција због недисциплиноване фискалне политике, сматрају аналитичари.

"Постоји неисказана спремност да се створи преседан", изјавио је један од четири извора "Ројтерса".

"Уколико не одговори на препоруке, даљи корак ће бити санкције. Нико се за Грке неће заузети", додао је "Ројтерсов" извор, указујући да санкције могу да дођу са више страна и да постоји и могућност да се Грчка "одсече" од фондова Уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи