Дужа гаранција, (не)потребан трошак

Цена компјутера, телевизора или друге техничке робе, може бити већа и за трећину, у зависности од тога да ли је плаћена продужена гаранцију. Плаћање продужене гаранције јесте непотребан трошак, тврде у Националној организацији потрошача.

У зависности од тога да ли желите да платите продужену гаранцију, коју нуде трговци, цена компјутера, телевизора или друге техничке робе, може бити већа и за трећину.

Грађани, углавном, желе да буду обебезбеђени што дуже, док домаћи и страни стручњаци оцењују да је такав трошак излишан и позивају купце да не доплаћују гаранцију.

У Националној организацији потрошача тврде да је плаћање продужене гаранције, чак и за веома вредну робу, непотребан трошак.

"Дешава се да потрошач пријави квар у оквиру гаранције, а онда му сервисер каже да више немају тај део", наводи Горан Паповић из Националне организације потрошача  и додаје да се у том случају дешава да продавац понуди нови модел, што је класична обмана потрошача.

Од додатних гаранција зарађују трговци

Гаранције за техничку робу у Србији су од годину до пет година. Иако је политика произвођача да са повећањем трајања гаранције не расте и цена, неки трговци се могу одлучити на тако нешто, а у Министарству трговине су потврдили да на то имају право.

Часлав Грујички из "Комтрејда" наводи да сви производи једног произвођача имају једну базну гаранцију и они се као такви продају по ценама које тржиште диктира.

Како је рекао, ако купац хоће да за такав производ докупи додатну гаранцију, он за део произвођача има такву могућност и то се додатно плаћа и јасно је раздвојено од производа као посебан трошак.

Чињеница да се трећина лап топова, готово свих произвођача, поквари у року од три године, можда може помоћи при одлуци да ли ћете доплатити продужену гаранцију за производ који купујете.

Водећи потрошачки магазини у Америци купцима саветују да не подлежу понудама трговаца и плаћују дужу гаранцију јер на тај начин само трговци зарађују.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи