Задуженост по становнику 650 евра

Сваки становник Србије за кредите, минусе и кредитне картице, у просеку дугује 650 евра, што је 25 евра мање него у истом периоду прошле године. Дупло је више оних који нередовно враћају дугове.

Привреда и грађани банкама дугују хиљаду и 400 милијарди динара, 13,5 процената више него прошлог јануара.

Када се у обзир узму инфлација и пад вредности динара, дуговања су на нивоу прошлогодишњих, кажу у Кредитном бироу.

Обрачунати у еврима, дугови грађана су смањени - у просеку сваки становник Србије за кредите, минусе и кредитне картице, дугује 650 евра, што је 25 евра мање него пре 12 месеци.

Међутим, из Кредитног бироа упозоравају да је дупло више неуредних платиша и да промене курса отежавају враћање дугова.

Када мала фирма сваког месеца плаћа рату за кредит од 3.000 евра, промена курса и за један динар, кажу, доводи им посао у питање.

Привредници касне са плаћањем рата за 8,8 одсто кредита, што је два и по процента више него лане.

Грађани су у просеку уреднији у враћању дугова. Највише касне са покривањем дозвољеног минуса - њих више од 180.000. Те позајмице се и најчешће користе иако су камате за њих веће од 30 одсто годишње.

Кашњење у враћању дугова дуплирано

Најуреднији у плаћању дугова су корисници стамбених кредита - од њх преко 70.000 са ратама касни мање од једног процента.

Ипак када се посматрају сви кредити грађана, кашњење у враћању дугова у протеклих 12 месеци је дуплирано, на 3,2 одсто.

"С обзиром на ранију уредност то још није алармантно, али то није добра тенденција јер се сваког месеца помало повећава неуредност грађана", рекао је Верољуб Дугалић из Удружење банака Србије.

Курс евра је прошле године био 88, а сада је 98 динара, што је значајна промена, каже Дугалић и додаје да то свакако утиче на погоршање финансијске позиције корисника кредита.

Да је све више оних који имају проблема са враћањем дугова, потврђује и то што се у последње време највише одобравају кредити за рефинансирање - више дугова претвара се у један и враћа под новим условима.

Кад ни то не помаже, следи блокада рачуна, активирање менице или хипотеке.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи