"Ербасов" војни транспортер и даље актуелан

Поручиоци још увек заинтересовани за нови "Ербасов" авион А400М, али неспремни да издвоје додатна средства за завршетак пројекта.

Земље које су поручиле "Ербасов" нови војни транспортни авион А400М и даље подржавају тај пројекат, али "не по сваку цену", изјавио је након састанка званичника седам земаља - поручиоца у Лондону представник немачког министарства одбране.

"Тешкоће са којима је суочен програм су бројне. Добар напредак је остварен на свим пољима, изузев проблема додатног финансирања", рекао је немачки званичник.

Будућност новог европског транспортера угрожена је недостатком 11 милијарди евра, неопходних за развој и подмирење прекорачења трошкова производње.

Земље које су поручиле авион су се договориле да позову компанију "Ербас" и њену матичну корпорацију ЕАДС да утврде прихватљива решења за настале проблеме до краја јануара.

Програм изградње авиона А400М покренут је пре шест година са поруџбином од 180 авиона за седам држава (Белгију, Британију, Француску, Немачку, Луксембург, Шпанију и Турску).

Првобитна цена читавог пројекта износила је 20 милијарди евра, али прелиминарни извештај ревизора указује да ће "Ербасу" бити потребно додатних пет милијарди.

Пројект производње касни најмање три године пошто се показало да је компликованији него што се предвиђало. Први авион А400М, који је недавно обавио пробни лет, требало би да буде испоручен Француској почетком 2013. године.

Група ЕАДС је до сада безуспешно преговарала са купцима о новом споразуму који би утврдио нови рок испоруке, спецификације авиона и цену.

"Ербасов" извршни директор Томас Ендерс упозорио је раније да постоји опасност од одлагања пројекта уколико договор не буде достигнут у кратком року, а то би представљало претњу за читаву групу и за хиљаду радних места.

Ербас А400М има четири турбо-елисна мотора од по 11.000 коњских снага. Намењен је за транспорт на дугим линијама, до 6.400 километара, зависно од терета. Може да понесе до 37 тона терета, летећи брзином од највише 780 километара на сат, на висини до 12.000 метара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи