Кудрин: Нема страха од новог удара кризе

Руски министар финансија Алексеј Кудрин уверен да другог таласа кризе неће бити у наредне две године. Ипак, сматра да борбу против кризе не треба прекидати.

Министар финансија Руске Федерације Руски Алексеј Кудрин је изјавио након завршетка трећег по реду сусрета министара финансија групе 20 најразвијенијих земаља у Шкотском граду Сент-Ендрјусу да не очекује избијање другог таласа глобалне економске кризе у периоду од наредних 18 до 24 месеца.

Кудрин је додао да је текућа економска криза "нестандардна" јер није забележена у протеклих 50 година и због тога је тешко предвидети како ће се ситуација развијати.

"Садашња криза би се могла означити као весник "основне кризе" која би требало да се догоди у раздобљу од наредних три до пет годна", прецизирао је Кудирин, а пренела агенција РИА Новости.

До тада ће светска привреда постепено расти, сматра руски министар, али упозорава да ће се и у том периоду додатно појачати већ уочене негативне појаве у глобалној економији.

Америчка привреда ће, према мишљењу Кудрина, остати проблематична због растућег државног дуга и огромне и ничим покривне суме ликвидних средстава која је упумпана у банке и друге организације због економског оживљавања.

"Сада се активност на тржишту деривата (изведених хартија од вредности) у САД одвија хаотично, без било каквих правила", сматра Кудрин и додаје да се све на крају "може завршити јако лоше", имајући у виду да се надлежене америчке власти већ и одоцниле са могућим превентивним мерама.

"Раст потрошачке тражње који се сада осећа у САД је у знатној мери подстакнут државним програмом помоћи домаћој привреди. Али, сви схватају да се тај план не може продужити вечно и крајњој мери без последица", казао је Кудрин и закључио да стога тек треба очекивати нова искушења и потресе у америчкој и глобалној економији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи