Исток Немачке још далеко од запада

Од пада Берлинског зида до данас у обнову бивше Источне Немачке уложено 1.300 милијарди евра. Ипак, источни део достићи ће 80 одсто западнонемачке снаге тек 2019. године.

У обнову некадашње комунистичке Источне Немачке, од пада Берлинског зида пре 20 година, уложено је 1.300 милијарди евра.

Према подацима до сада непубликоване студије Института за привредна истраживања из Халеа, чије је делове објавио лист "Велт ам зонтаг", од ове суме 67 одсто новца је отишло у социјална давања, а десет одсто у мере за подстицање привреде.

Посебно занимљиво јесте, сматрају истраживачи, то што трансфер новца на некада комунистички исток земље протеклих година није смањен, него чак знатно повећан, упркос најавама да ће се пореска и друга споцијална давања за обнову истока смањивати.

"Трошак" немачког уједињења  

Истраживачи упозоравају да наведена џиновска сума ипак не треба да се назива "трошком немачког уједињења". Јер, за разлику од других бивших комунистичких држава на истоку Европе, бивша Источна Немачка, сада пет савезних покрајина Немачке, је обезбеђивала приходе.

Тако су, на пример, источни Немци који раде на западу земље остваривали годишње вредност од 60 до 70 милијарди евра.

Поред тога, велики део трансфера у источне савезне покрајине је део уобичајеног система поравнања у немачком пореском систему од којег не профитира само некада комунистички исток, већ и слабије развијене регије на западу земље.

Најмање половина новца трансферисаног на исток за постсоцијалистичку обнову вратила се поново на запад или отишла у иностранство.

Брже од прогноза

Прошле седмице је послодавцима близак Институт немачке привреде саопштио да се источнонемачка привреда од пада Берлинског зида, развијала скоро двоструко брже него што су очекивали економисти, па је сада на нивоу који је предвиђан тек за 2028. годину.

Према прорачунима овог института, привредна снага некада социјалистичке источне Немачке достигла је, мерено по становнику, 70 одсто нивоа привредне моћи западне Немачке.

Разлика у привредној снази истока и запада се у протеклих 20 година смањивала за 4,4 одсто, а не за два одсто, како су економисти очекивали.

До 2019. године источнонемачка ће привреда достићи 80 одсто западнонемачке снаге тако да би, како се најављује, тада могла да буду укинута и посебна пореска и друга солидарна давања која две деценије одлазе на развој источне Немачке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи