Владин кредит покреће производњу "Жупе"

Министарство економије и региналног развоја одобрило кредит Хемијској индустрији "Жупа" у износу од око 120 милиона динара. Тим средствима "Жупа" ће покренути производњу, а додатним 13 милиона динара ће исплатити плате радницима.

Хемијској индустрији "Жупа" достављено је решење којим Министарство економије и регионалног развоја одобрава кредит од око 120 милиона динара за покретање производње.

На основу тог решења, руководство "Жупе" ће сутра потписати уговор са Фондом за развој Републике Србије, након чега би одобрена средства требало да легну на рачун фирме, рекао је агенцији Бета генерални директор крушевачке компаније Мирољуб Милојевић.

Милојевић је рекао да ће тим средствима "Жупа" покренути производњу сулфата неопходних за програм пестицида, пре свега плавог камена, а започеће са радом и Фабрика калијумове хемије, јер за њене производе влада велико интересовање код иностраних партнера.

"Захвални смо за подршку коју смо добили од Републике, од која смо, осим овог кредита добили и 13 милиона динара за исплату плата радницима. Уверени смо да ће Жупа вратити своје место на тржишту и много спремнија дочекати евентуалног купца", истакао је Милојевић.

Жупа радницима у овом тренутку дугује три и по зараде, које ће се исплаћивати на основу остварене реализације, нагласио је Милојевић, док ће за покретање производње, према његовим речима, бити неопходно измирити око 22 милиона динара дуга за гас и струју и набавити сировине.

За "Жупу", која је пре четири године, након раскида неуспешне приватизације, прешла у власништво Акцијског фонда, у фебруару је расписан четврти тендер за продају 70 одсто капитала, а два пута продужаван рок за достављање коначних понуда потенцијалних купаца истиче 13. новембра.

Према ранијој изјави директора Милојевића, чешко-немачки конзорцијум "Spolchemie", један од два потенцијална купца који су откупили тендерску документацију, и даље је веома заинтересован за куповину фабрике.

До продужетка рокова дошло је како би тај конзорцијум добио додатне информације и на састанку са надлежним државним институцијама дефинисао још неке детаље пре достављања понуде.

"Жупа" запошљава 560 радника, од којих би 80 требало да напусти фирму на основу добровољног социјалног програма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи