Браун предлаже нове порезе за банке

Светска криза није завршена и неопходно је још стимулативних програма влада, оцењено на Самиту Г20 у Шкотској. Британски премијер Гордон Браун предложио порезе на банкарске трансакције "како би се спречила нова светска економска криза".

Министри финансија и гувернери Групе 20 најразвијенијих земаља, и земаља у развоју, сложили су се на Самиту у Шкотској да се наставе програми подршке привредама њихових земаља.

На Самиту је оцењено да светска криза није завршена и да су неопходни стимулативни програми влада, посебно приватном сектору.

Британски премијер Гордон Браун рекао је да је неприхватљиво да само малобројни деле банкарске успехе, а да њихове неуспехе плаћају сви и предложио хитно оснивање глобалног финансијског фонда за банке.

"Потребан је нови глобални економски и социјални уговор, који би обезбедио да порески обвезници више никада не сносе последице банкарских неуспеха. У оквиру тога, предлажем порезе на банкарске трансакције, како би се спречила нова светска економска криза", рекао је Браун.

Критичари кажу да би такав порез угрозио светску ликвидност. Међутим, присталице Брауновог предлога сматрају да би то спречило преливање кризе у сиромашне земље, које плаћају и велики цех глобалном загревању.

Британија од Двадесеторице тражи да се 100 милијарди долара издвоји за борбу против климатских промена.

"За овим столом изречена су различита мишљења, али ако се сада не договоримо о сарадњи, биће много теже да то урадимо следећег месеца, у Копенхагену, на светском самиту о клими" сматра британски министар финансија Алистер Дарлинг.

Бразил, Русија, Кина и Индија сматрају да Фонд за борбу против климатских промена треба да финансирају најразвијеније земље, које су и најодговорније за неповољну еколошку ситуацију.

Неименовани члан делегације Немачке, која учествује на министарском скупу, изјавио је да су због неслагања око наведеног питања разговори чланица Г20 о финансијским аспектима климатских промена сада практично на "мртвој тачки".

Чланице Г20 обухватају две трећине светске популације и поседују око 90 одсто светског богатства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи