Србији неопходна стратегија за инвестиције

Одличан географски положај Србије треба да се искористи за развој тржишта некретнина, посебно док траје економска криза, сматрају учесници Сајма инвестиција и некретнина. Неопходна израда националне стратегије за инвестиције, по регионима, оцењују стручњаци.

До маја 2010. године, Просторни план Србије наћи ће се пред народним посланицима.

Једна од значајнијих новина, која се чула на управо завршеном Београдском сајму инвестиција и некретнина, јесте да ће се за потребе великих инвеститора, тамо где услови дозвољавају, прилагођавати урбанистички планови.

На Сајму под слоганом "Време је за куповину", учествовали су и стручњаци и пословни људи из Немачке, Велике Британије, Аустрије, Шпаније, Француске и земаља региона.

Одличан географски положај Србије, на коридорима 7 и 10, Србија треба да искористи и за развој тржишта некретнина, посебно док траје економска криза, сматрају учесници Сајма.

Оно што морамо да урадимо, саветују страни стручњаци, јесте израда националне стратегије за инвестиције, по регионима.

"Оно што је битно и што морамо да применимо у Србији је да се на више кључних местав налазе људи, професионалци, да се што мање налазе политичари а више људи о+из струке који су направили велике послове радећи у другим земљама", каже Милан Бјелић из "Бомекс холдинга".

Поред улагања у изградњу станова и пословних комплекса, за Србију је важно да доведе највеће светске инвеститоре, то јест власнике компанија који ће да граде производне хале и запошљавају раднике.

"Србија је добра за улагања и до сада смо за фабрику кровних конструкција уложили 12 милиона евра, као и за куповину земље на атрактивним зонама уз аутопут, где инвестирамо од идеје до кључа у рукама", каже Слободан Танасковић, из "Тримо инжењеринга" из Словеније.

Европски Сајмови шанса за српске пројекте

Европски сајмови прилика су за представљање и понуду најбољих српских пројеката.

"Пре осам година Србија је први пут учествовала на Сајму некретнина у Кану, и представила своје пријекте. Од тада се већ виде изграђени нови стамбени комплекси и тржни центри. Сада је на вашим властима да понуде што боље пројекте, а и промена Закона о планирању и изградњи је добра за стране инвеститоре јер сада могу да купе земљиште. Врло је важно учествовати на светским Сајмовима некретнина, поготово сада, док траје економска криза", рекао је Едвард Јервис, из МИПИМ и МАПИК, из Француске.

Да би се изашло у сусрет великим компанијама и убрзао процес издавања грађевинске дозволе, у престоници је, при Секретаријату за урбанизам, основано посебно одељење за велике инвестиције. До сада је поднето више од 500 захтева за инфраструктурне пројекте и објекте чија вредност прелази 20 милиона евра.

"Градске власти спремне су да изађу у сусрет и спреме локације за изградњу које ће бити понуђени страним и домаћим инвеститорима у наредним месецима, и надамо се да ће доћи до експанзије градње као пре неколико година", рекла је Душица Гаковић, организатор Сајма инвестиција и некретнина.

Из Министарства за просторно планирање најављују уредбу која ће и локалним самоуправама омогућити да инвеститорима понуде земљиште испод тржишне цене, али и бесплатно.

Та могућност постојаће ако инвеститор уложи одређен новац, чији ће се износ тек прецизирати, затим запосли одређен број људи и донесе нову технологију и пројекте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи