Нема купаца за станове

Само у Београду тренутно има више од 150.000 подстанара. Међутим, од почетка године, показују подаци Пореске управе, продато је 20 одсто мање некретнина него у 2012. Мање се купује, мање и гради, а с друге стране, расте број оних који узете стамбене кредите не могу да отплате.

Судећи по томе колико се станова у Србији продаје, број подстанара се неће битно смањити ни следеће године, нарочито зато што за наредну годину нису предвиђене ни субвенције за стамбене кредите.

Од почетка године, показују подаци Пореске управе, продато је 20 одсто мање некретнина него у 2012. Мање се купује, мање и гради, а с друге стране, расте број оних који узете стамбене кредите не могу да отплате.

Само у Београду тренутно има више од 150.000 подстанара, а у многим становима и више генерација живи у око 50 квадрата. Сви би они били потенцијални купци станова када не бисмо имали највећу цену квадрата у Европи у односу на куповну моћ.

Подаци Пореске управе показују да је ове године у Србији продато за петину мање стамбених објеката него прошле, а у Београду за четвртину.

Ненад Ђорђевић из Групације посредника у промету непокретности ПКС каже да је промет слабији него претходне године.

"Цене стагнирају, није било неког већег ни пада ни раста цена у току ове године, ми сматрамо да је то углавном због лоше атмосфере у друштву, људи имају негативна очекивања када су у питању њихова радна места и зараде не одлучују се лако да узму кредит", кажр Ђорђевић.

Од 2009. године смањује се и број оних који купују станове на кредит. Ове године је у Националној корпорацији за осигурање кредита примљено 6.500 захтева што је око 300 захтева мање него прошле. Од 2005. године осигурано је 76.000 кредита, а 530 станова отишло је на добош.

Вршилац дужности директора Националне корпорације за осигурање стамбених кредита Маја Косовчевић каже да ове године имају 130 кредита по којима је НКОСК отпочела плаћање.

То значи, како каже, да је банка раскинула уговор о кредиту са корисником и започела поступак продаје непокретности.

Највеће интересовање је за кредите за куповину станова у новоградњи које субвенционише држава како би помогла грађевину. Од 1.700 одобрених субвенционисаних кредита 500 је за станове које гради држава.

Оснивач Београдског сајма некретнина Душица Гаковић каже да потреба за становима постоји, али за становима који ће имати одличан квалитет и имати тржишно оријентисану цену.

"Купци чекају да се појави више некретнина на тржиштиу и да им цене падну", оцењује Гаковић.

А последњи статистички подаци када је у питању станоградња нису ни мало оптимистични. У трећем кварталу ове године вредност изведених грађевинских радова опала за 28 одсто, а уговорених је чак 43 одсто мање него у истом периоду лане.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи