Српско-руски економски односи на новом нивоу

Односи Србије и Русије подигнути на нови ниво, закључио међувладин Комитет за економску и научно-техничку сарадњу Србије и Русије. Потписан протокол о сарадњи.

Међувладин Комитет за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Србије и Русије закључио је на данашњој седници у Београду да су односи те две државе подигнути на нови ниво, као и да су остварени услови за даљи напредак сарадње.

Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Србије Милан Бачевић оценио је да су економски односи са Русијом приближени нивоу политичких односа, који према његовим речима "никад у историји нису били бољи".

"Иза нас стоји врло успешна година. Ми смо у протеклом периоду до краја довели неколико врло важних пројеката, од којих је свакако најважнији гасовод Јужни ток", рекао је Бачевић новинарима у Влади Србије и истакао да између две државе "нема отворених питања".

Он је додао да су за годину дана рада Комитета реализована два кредита са Руском Федерацијом, од којих је један намењен покривању прошлогодишњег буџетског дефицита, а други развоју железничког саобраћаја у Србији.

Према његовим речима, у том периоду такође је смањен и дефицит у трговини са Русијом, а робна размена је порасла за 13,5 одсто.

Бачевић и министар енергетике Русије Александар Новак, као копредседници Комитета, потписали су протокол са данашњег заседања, ком су присуствовали и амбасадор Србије у Москви Славенко Терзић и амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин.

Министар Новак је најавио да ће 2014. године почети реализација пројекта модернизације рафинерије у Новом Саду, где ће бити изграђени капацитети за производњу и прераду уља.

Он је додао да ће у наредне две године бити повећана дубина прераде нафтних деривата у рафинерији Панчево и да ће вредност ових пројеката износити 1,5 милијарди евра.

Новак је истакао и сарадњу руске компаније "Русатом Оверсис" и Института у Винчи на изградњи фабрике за производњу радиофармацеутика.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи