Читај ми!

Радуловић: 2014. година реформи

Наредна година биће веома тешка, јер ће у њој морати да буду спроведене реформе неопходне за побољшање услова пословања, каже министар Саша Радуловић. У 2014. неће порасти стандард грађана, већ ће у најбољем случају стагнирати, упозорава Радуловић.

Министар привреде Србије Саша Радуловић рекао је да ће 2014. бити веома тешка година у којој ће морати да буду спроведене реформе неопходне за побољшање услова пословања.

"Идућа година ће бити година реформи у којој стандард грађана неће расти, већ ће у најбољем случају стагнирати", рекао је Радуловић на конференцији за новинаре поводом 100 дана рада Министарства привреде.

Министар је истакао да су неопходне реформе предузећа у реструктурирању и јавних предузећа, затим регулаторна реформа, као и промене у систему социјалне заштите, пензијском, здравственом и образовном систему.

"Те реформе морамо да спроведемо да би 2015. имали бољи привредни амбијент који ће довести до раста без којег нема новог запошљавања. Ако то не урадимо, животни стандард ће наставити да пада", рекао је Радуловић.

За успех реформи је важно, како је оценио, да се сви суоче са реалним стањем и ураде оно што је неопходно да би се омогућило отварање нових радних места, што је циљ Владе Србије.

"Све промене су тешке, људи се опиру променама из страха од непознатог. Треба да радимо много како бисмо изашли из ситуације у којој се налазимо и да будемо много одговорнији", рекао је Радуловић.

Кључна мера у 2014. години биће, према његовим речима, пореско растерећење привреде.

"Најбоље субвенције привреди су да сви имају повољније услове пословања, уместо да само неки добију подстицаје", оценио је Радуловић.

Подсетио је да се залагао да се одмах почне са смањењем намета привреди, за шта није било сагласности у Влади.

То је, како је рекао, поред споре реформе јавних предузећа, једино што Министарство привреде за 100 дана рада није успело да уради.

Указујући на то чиме је задовољан, министар привреде је навео да су припремљена четири кључна закона за привреду - о приватизацији, стечају, раду и планирању и изградњи.

Затим, наводи, урађене су "личне карте" предузећа у реструктурирању, јавних предузећа и оних које чека приватизација, а приводи се крају и реорганизација агенција у надлежности Министарства привреде.

Радуловић није желео да оцењује свој рад у првих 100 дана, али је рекао да су критике синдиката биле оправдане да није било довољно комуникације у припреми планова за предузећа у реструктурирању.

Преговори са банкама о "Галеници"

Министар Саша Радуловић рекао је да Министарство привреде још преговара са банкама о регулисању потраживања од "Галенике".

"Дуг 'Галенике' према банкама је 85 милиона динара, а за те кредите је држава била гарант", рекао је Радуловић.

Према писању београдских медија, банке су спремне да "Галеници" опросте део дуга како би избегла стечај. Једна од могућности је и да се потраживања банака претворе у власништво у тој фармацеутској фабрици.

"'Галеника' је добра компанија, али је имала катастрофалан менаџмент. Има добре производе који имају тржиште и покушаћемо да очувамо тај део фабрике. Тражићемо купца који неће куповати само тржиште компаније 'Галеника' већ ће наставити производњу", рекао је Радуловић.

Влада Србије је 25. новембра дала сагласност за покретање поступка приватизације "Галенике" у којој има 85 одсто акција.

За куповину тог предузећа била је заинтересована америчка компанија "Валијант", али је почетком јуна ове године одустала од слања писма о намерама за стратешко партнерство.

Према речима представника Министарства привреде Србије, тренутно има више од 10 инвеститора заинтересованих за куповину "Галенике".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи