Читај ми!

Јефтинијим зајмовима за оживљавање привреде

Да би привреда оживела прво се мора поправити пословни амбијент, истичу стручњаци. Мали привредници плаћају скупе кредите, док банкари истичу да је сваки четврти зајам ненаплатив. Министар Саша Радуловић најављује буџетску подршку јефтинијем кредитирању.

Лек за оздрављење привреде је у побољшању пословног амбијента. Привредници се жале да банке наплаћују скупе кредите, а банкари иситичу да сваки четврти зајам ненаплатив.

Предузетници су мотор развоја сваке земље и од њихове успешности зависи успех целе економије.

Министар привреде Саша Радуловић да су услови пословања у Србији јако лоши због пореског система, правне несигурности и неповљних кредита код банака. "Врло често је потренбно неколико година да правите губитке пре него што остварите профит", каже Радуловић.

Упућени кажу да је малим привредницима теже да добију кредит од банке него компаније, а и кад успеју плаћају вишу камату.

Мања предузећа се окрећу можда неким алтернативним видовима фиансирања, јер банке дају неповољне услове, наводи Јелена Булатовић из Српске асоцијације менаџера. Према њеним речима, предузетниници прво позајмљују од рођака од пријатеља, а тек касније кад развију посао, одлучују се да контактирају банке.

Банкари наглашавају да код предузетника најчешче све зависи само од једног човека.

"Ситуација је таква да велики број предузетника данас ту, сутра није", каже Верица Радовановић из Сосијете женерал банке.

Радовановићева каже да закон дозвољава ствари које банкама онемогућавају доношење одлука по питању кредитирања, истичући да предузетници имају мали капитал и раде са сопственом имовином.

Иако су за предузетнике кредити неколико пута скупљи него за веће фирме, и једни и други кажу да су им банкарске позајмице скупе и да је то уз кризу основни разлог што је сваки четврти кредит ненаплатив. Ту држава ступа на сцену и оснива фонд преко којег који ће, обећава, утицати на банке да снизе камате.

"Одвојили смо 12 милијарди динара у буџету за Гарантни фонд тако да ће држава преузети део ризика и банке ће моћи да пласирају кредите са мањим каматним стопама", напомиње министар Саша Радуловић.

Банке у принципу подржавају план Владе и први уговори требало би да буду потписани почетком наредне године. Мотив банкама да прихвате сарадњу могло би да буде и то што из месеца у месец одобравају све мање кредита.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи