Панчево: Вишак запослених, мањак радника

Последице страначког запошљавања - у Панчеву за десет година удвостручен број људи у јавним предузећима, али радника за основну делатност нема довољно. Тако у панчевачком предузећу "Хигијена" од 400 запослених има само 27 чистача. Градоначелник Панчева од летос забранио пријем нових радника.

Није тајна да се у локалним јавним комуналним предузећима запошљавало преко странака.  Отуда и апсурд у Панчеву да у свим таквим предузећима има вишка запослених, а недовољно радника за основну делатности, јер су они који су запошљавани последњих десетак година углавном завршавали у канцеларијама.

У Јавном комуналном предузећу "Хигијена" од 400 запослених има само 27 чистача, па ће пред престојећу зиму морати да запосле још барем 20 полуквалификованих радника, да би град био чист и проходан.

"Када је то пролећно, односно јесење распремање дворишта и града уопште, и када се износи смеће, које не би могло да иде у контејнере, то захтева додатно ангажовање. 'Хигијена' је због тога чак конкурисала неким пројектима које је Град одобрио за ангажовање тих додатних људи, који ће радити на тим пословима", каже Јованка Дакић из ЈКП "Хигијена".

Градски ауто-превозник се већ деценијама неуспешно бори са дивљим ауто-превозницима. Да би опстао, из градског буџета мора годишње да се издваја око 300 милиона динара. Додатни проблем представља мањак возача, јер иако има 453 запослена, нема довољно возача аутобуса, па је расписан конкурс за пријем седам нових шофера.

"То је системски проблем па треба и да се решава системски. Ми очекујемо да Влада неке своје одлуке спусти на локални ниво, а градска управа која је оснивач овог ЈКП-а мора да донесе одлуке о вишковима радника и да обезбеди отпремнине за раднике који нам нису неопходни", каже помоћница директора АТП-а Мирјана Балог Кормањош.

У последњој деценији број запослених у јавним комуналним предузећима је удвостручен и сада их је укупно око 1.900, а обим посла се није повећао. У "Зеленилу" је 2002. године било око 200 радника, а сад их је више од 400, од чега су само 35 косци.

Градоначелник Панчева Павле Раданов каже да је тачно да се последњих година запослило много људи на основу страначке припадности, али да то није случај само у Панчеву, него и у другим градовима.

"Имамо један балон од администрације који знатно оптерећује буџет. Међутим, не можемо их само отпустити и послати на биро, већ морамо привући инвеститоре и отворити нова радна места, да би ти људи имали алтернативе где да се запосле", каже Раданов.

Да не би био угрожен опстанак јавних комуналних предузећа, градоначелник Панчева је од летос забранио пријем нових радника.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи