Грејали, не грејали, плаћате исто

Грејна сезона је у току, али због лепог времена топлане у протеклом периоду нису грејале. Рачуни за грејање, ипак, остају исти. Сада нема законског основа да се грађанима који плаћају целе године, рачуни бар умање. Од 58 градова и општина, тек седам има могућност плаћања по утрошку.

Календарски смо дубоко закорачили у грејну сезону, али због лепог времена топлане у протеклом периоду нису грејале. Међутим, рачуни морају да се плате. Систем наплате грејања мора да се мења, јер сада нема законског основа да се грађанима који плаћају целе године, рачуни бар умање. Решење је у плаћању по утрошку, али, од 58 градова и општина, тек седам има ту могућност.

Разлике нема, исти месечни рачун за грејање стиже и када је напољу -20 и када је +40 степени. Протекли топли дани, поново су покренули питање оправданости такве наплате.

Грађани углавном сматрају да треба умањити рачуне. Има и оних који кажу да иако је напољу топло, у становима је хладно и да увече некада морају да укључе грејалицу.

Неки сматрају да би било у реду смањити рачуне свим сталним платишама.

Према прописима о условима испоруке топлотне енергије, већина градова и општина са својим топланама, грејање наплаћују целе године. Рачунају, кажу, све трошкове на основу просечних цена енергената и температура.

Дејан Стојановић из Удружења топлана Србије каже да се увек поставља питање због чега нико не тражи повећање цена када се греје 24 часа дневно и када је напољу минус 20.

"Суштина је да се цена прави на основу просечне зимске темпертуре која је у зависности од градова негде на нивоу 4,5 и 5 степени целзијуса", каже Стојановић.

На рачуну се најбоље види. Узмимо стан од 60 квадрата - домаћинство које грејање плаћа паушално целе године мора месечно да издвоји око 6.000 динара, док ће породица која плаћа по утрошку, за месец када се не греје, платити само фиксни трошак, што је трећина те суме. Уштеда је 4.000 динара. Искуства топлана са таквом наплатом показују да може да се штеди и кад се греје.

Директор ЈКП Топлана из Шапца Милан Стошић каже да појединачном наплатом грађани могу додатно да утичу на своје рачуне.

"Тамо где процене да не могу да испрате своја дуговања, могу преко регулације у својим становима до смање своје рачуне. Нису ретки случајеви да нас грађани и сами замоле да дођемо у њихове подстанице и да регулишемо наше аутоматике како би рационализовали потрошњу топлотне енергије смањењем температуре у становима тамо где се примети да је прегрејано", каже Стошић.

Цене мазута и гаса су сада тржишне, и чешће су промене. Рецимо, после септембарског поскупљења гас ће од децембра бити јефтинији, што би морало да утиче и на цене грејања. Подсећамо, према Закону о енергетици, локалне самоуправе ће својим топланама морати да омогуће да од јануара 2015. грејање наплаћују по утрошку.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи