Читај ми!

Пензије мање оптерећење за буџет

Смањење буџетске дотације за пензије, обезбеђено је мајским повећањем стопе пензијског доприноса за два одсто. Према финансијском плану Пензијског фонда који је усвојила Влада, Фонд би идуће године требало да обезбеди рекордних 350 милијарди динара за пензије и остала давања из те касе.

У предлогу буџета за 2014. годину пензије више нису највећа ставка у расходима. То су плате запослених у јавном сектору, док давања за пензије у односу на прошлу годину бележе пад од шест одсто.

Према финансијском плану Пензијског фонда који је усвојила Влада, Фонд би идуће године требало да обезбеди рекордних 350 милијарди динара за пензије и остала давања из те касе.

Оно чему се годинама безуспешно тежи - смањење буџетске дотације за пензије, обезбеђено је мајским повећањем стопе пензијског доприноса за два одсто.

Овогодишњем буџету то је уштедело 15 милијарди динара, док би идуће године та уштеда требало да буде 25 милијарди. За толико би од доприноса требало да се повећају приходи Пензионог фонда, на основу чега је процењено да је дотација из буџета од 256 милијарди довољна.

Финансијски директор ПИО фонда Иван Мимић каже да је у управном одбору Фонда усвојен план који обезбеђује редовну исплату пензија.

"Предлог плана који износи 606,7 милијарди на приходној и расходној страни, и он обезбеђује редовну исплату пензија свих категорија осигураника", рекао је Мимић.

За сва давања из Пензијског фонда у идућој години биће потребно 14 милијарди више него ове године. Дотација из буџета пала је на 42 одсто, иако је до претпрошле године досезала готово половину износа потребног за пензије.

Повишице од пола и једног процента планиране су за април и октобар.

"Што значи да ако се настави са оваквим начином индексације претпостављам да ћемо бити веома, веома близу томе што је и циљ да пензија буде 10 одсто БДП-а, тамо негде 2016. године", објаснио је Мимић.

Економиста Мирослав Здравковић сматра да ће тај план негативно утицати на стандард пензионера.

"Са становишта буџета и фискалне стратегије то је реално, међутим то ће утицати на даљи пад стандарда свих пензионера, као и особа које од тих пензија живе, а то су незапослена и друга издржавана лица", каже Здравковић.

Фискална стратегија предвиђа да пензије у 2015. и 2016. расту два пута годишње, по 0,5 одсто. Удео трошка за пензије у БДП-у, идуће године требало би да падне за пола процента. Са садашњих 13,3 одсто европски смо рекордери.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи