Читај ми!

Кредити у јавним предузећима под лупом

Неопходно је преиспитати сва задуживања у јавном сектору, али и видети зашто већ узети кредити нису брже реализовани, рекла министарка Зорана Михајловић. Почетком следеће године требало би да буду поједностављене процедуре за добијање дозвола за реализацију улагања, најавила је Михајловићева.

Министарка енергетике Зорана Михајловић изјавила је да треба преиспитати сва задуживања у јавном сектору, али и видети зашто већ узети кредити нису брже реализовани.

Она је новинарима пре састанка са представницима Националне алијансе за локални и економски развој (НАЛЕД) у Београду казала да је Министарство енергетике у претходних неколико месеци разговарало и са представницима ЕПС-а и осталим јавним предузећима да би се видело где су били проблеми са нереализованим кредитима.

Као примере Михајловићева је навела кредит за бројила који је ЕПС узео од Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) као и кредит од 150 милиона евра који је Србијагас узео 2010. од ЕБРД и није искористио.

Како је премијер Ивица Дачић изјавио, у Влади Србије је постигнута сагласност да се преиспитају сва задуживања јавних предузећа.

Почетком следеће године требало би да буду поједностављене процедуре за добијање дозвола за реализацију улагања, изјавила је министарка енергетике. 

Она је рекла да би смањење броја дозвола и поједностављивање процедура било добро, али да није сигурна да ће то бити урађено у тако кратком року.

"Волела бих да кажем да ће то бити урађено у првом кватралу 2014. али нисам сигурна да ћемо успети. Постоје отпори, али и незнање и недостак искуства", рекла је она.

Као пример Михајловићева је навела да је за изградњу мале хидроелектране званично потребно 27 дозвола, а да заправо треба 90.

Министарка је рекла да је циљ министарства енергетике да се дозволе издају на једном месту, у накраћем року и да их буде до пет.

Она је додала да министарство ради на томе и да је намера Владе Србије да се оснује Канцеларија за брзе одговоре. Циљ је да инвеститори добију све што им је потребно и да почну са улагањем", казала је она.

Михајловићева је истакла да је потребна боља комуникација државног нивоа власти са локалним самоуправама и укидање непотребних, административних процедура.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи