Читај ми!

Пољопривреда развојна шанса

Србија је велика башта у Европи, по својој локацији, квалитету земљишта, климатским условима и квалитету стручњака, али је далеко да буде гигант у области пољопривреде, рекао премијер Ивица Дачић. То је велика развојна шанса и прилика да се такво стање преокрене, рекао Дачић на отварању Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду.

Председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је у Новом Саду да преокрет у пољопривредној производњи Србије може довести до бржег развоја земље у целости.

"Србија је велика башта у Европи, по својим предиспозицијама, локацији, квалитету земљишта, климатским условима, а рекао бих и високом квалитету стручњака, али је далеко да буде гигант у области пољпривреде. То је велика развојна шанса и прилика да се такво стање преокрене", рекао је Дачић на отварању 80. Међународног пољопривредног сајма.

Премијер је најавио да је у току припрема Стратегије развоја пољопривреде од 2014. до 2024. године.

Према његовим речима, та стратегија, која би требало да буде усвојена до краја године представља план развоја пољопривреде у периоду од наредних десет година усклађеног са политиком ЕУ.

"Наш циљ је стварање конкурентне пољопривреде, јачање руралног развоја, интензивирање производње и производња хране високог квалитета, уз висок степен очувања животне средине", казао је Дачић.

Поновио је да пољопривреда чини 11 одсто БДП-а Србије и запошљава значајан број људи, а да са друге стране чини 23 одсто укупног извоза и свега седам одсто увоза наше земље, што ствара годишњи трговински суфицит од 1,2 милијарде долара.  

"Наша пољопривреда и прехрамбена индустрија у потпуности могу да задовоље домаће тржиште. Међутим, специфичност ове привредне гране је да много зависи од климатских услова и зато је важно да што пре осавременимо производњу", рекао је Дачић.

Директор Новосадског сајма Драган Лукач уручио је Дачићу златну плакету поводом 90. годишњице сајма.  

Министар пољопривреде Горан Кнежевић је додао да је Међународни пољопривредни сајам прилика да се на њему представе нова знања и технологије и да сви који га посете, са њега оду много богатији и задовољнији.

"Пољопривреда Србије има шта да покаже и чиме да се поноси. Наша жеља је да на предстојећем сајму усвојимо нова знања и нове технологије које ћемо касније моћи успешно да применимо", рекао је Кнежевић.

Министар пољопривреде Хрватске Тихомир Јаковина рекао је да је та земља поносни партнер овогодишњег пољопривредног сајма и да се посебно припремила за наступ како би представила најбоље из области пољопривреде из све четири жупаније.

"Сарадња две дрзаве је одлична, а познато је да трговина и бизнис увек пронађу свој пут. Надам се да ће по приступању Хрватске Европској унији 1. јула та сарадња бити још боља", рекао је Јаковина. 

Министарка регионалног развоја и локалне самоуправе Верица Калановић изјавила је на отварању Међународног пољопривредног сајма да 80 година сајма говори о повезаности пољпривреде, Новог Сада и Војводине, али и о томе да је Србија била и остала пољопривредна земља.

Министарка је истакла да се пољпривреда мора пажљиво пратити, подржвати и усмеравати у континуитету.

"Ми немамо времена за губљење и морамо да радимо брзо, како бисмо ухватили корак са развијенијим пољопривредним земљама", нагласила је министарка. Верица Калановић се у Новом Саду састала и са делегацијом Белорусије коју предводи заменик премијера Пјотр Прокопович и разговарала о унапређењу економске сарадње.  

Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду трајаће до 25. маја, а на њему учествије више од 1.500 излагача из око 60 земаља.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи