Читај ми!

Србија ближа компјутерским маговима

У Србију долазе "Епл" и "Гугл", "Интел" ће да улаже у индустрију мобилних телефона, а "Мајкрософт" у свој развојни центар, чуло се током посете српске делегације Америци. Међути, успех туре по САД-у тек ће бити на испиту, али, судећи према размени контаката, Србија је далеко ближа компјутерским маговима из Силцијумске долине.

Намеру Владе Србије да смањи мањак у каси и обузда потрошњу, премијер Ивица Дачић пренео је и на састанку са директорком ММФ-а Кристин Лагард. Дачић је Лагардовој предложио да Србија и ММФ заједно раде на мерама које ће до тога довести, а које неће бити науштрб грађана и пензионера. Срели су се у Вашингтону, у оквиру посете делегације Србије Америци.

Састанком у ММФ-у завршена је посета српске делегације Америци у оквиру трговинске мисије која је требало да унапреди економску сарадњу две земље и то пре свега у сектору информационих технологија. 

Током посете смо чули да у Србију долазе "Епл" и "Гугл", да ће "Интел" да улаже у индустрију мобилних телефона, а "Мајкрософт" у свој развојни центар. Међутим, све време је одзвањала једна реч - таленти.

Компјутерске компаније улажу у оне који стварају будућност, а садашњи систем образовања у Србији то не прати.

"Обзиром да досадашњем високом квалитету образовања можда је недостајало конкретних, употребљивих знања из технологија које су за нас камен темељац Ај-си-тија", каже Горан Ђаковић из Компјутерска компаније САГА. 

Главни оперативни руководилац ХП-а Бил Вегте каже да је Србија земља невероватних талената.

"Један од наших водећих истраживача је рођен и школовао се у Србији, а сада ради на најнапреднијим решењима за софтвере. Са српском делегацијом разговарали смо о томе како искористити таленат српских ђака и како наше искуство и знање може да помогне да унапредите образовање у тој области", каже Бил Вегте. 

Бити у корак са инфромационим решењима, показало се током посете, да није само економском питање, већ и војно-безнедносно.

Зоран Ђорђевић, државни секретар Министарства одбране каже да је до сада држава једним делом улагала у војну индустрију, али је изостало улагање у ИТ сектор.

"Управо ова посета даје могућност да се направи неко улагање у тој области. Овде се показала велика жеља за сарадњу са Министарством одбране, у области едукације, сигурности и сајбер одбране", каже Ђорђевић.  

Успех туре по Америци тек ће бити на испиту, али, судећи бар према размени контаката, Србија је далеко ближа компјутерским маговима из Силцијумске долине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи