Како уштедети 32 милијарде у буџету

Иако су порези и акцизе повећани, у буџет стиже мање новца него што се очекивало. Држава најављује мере штедње да би сачувала 32 милијарде динара у буџету. Колико се новца има, толико ће се трошити, каже министар финансија, додајући да ребаланс у овом тренутку није формално потребан.

За само четири месеца у државној каси направљен је минус од готово 76 милијарди динара а за целу годину био је предвиђен дефицит од непуне 122 милијарде. Због тога у Влади кажу већ овог месеца донеће прве мере како раст дефицита не би угрозио макроекономску стабилност земље.

Од плана да минус у државној каси буде упола мањи од прошлогодишњег - изгледа нема ништа. Иако су порези и акцизе повећани, у буџет стиже мање новца него што се очекивало. Само од порез на добит предузећа - 20 милијарди динара мање.

Професор Економског факултета Милојко Арсић рекао је да је постојала нека врста нереалног оптимизма оних који су планирали.

"Сада кажу да је изненађујуће да су приходи од пореза на добит знатно мањи, то није изненађење с обзиром да је прошле године била снажна рецесија, и да је у једном делу године динар био обезвређен, што је погоршало резултате пословања предузећа", каже Арсић.

Највише новца отишло је Фондовима здравственог и пензионог осигурања, затим на плате и социјална давања.

"Карактеристично је да су повећана социјална давања, што је један од показатеља да се ипак води популистичака политика, гледате да све социјалне групе буду задовољни, а то дугорочно не води развоју али могу да се добију политички поени", каже аналитичар Радојка Николић.

Да је минус у државној каси превелики и да постоји опасност да се отргне контроли, Фискални савет Владу упозорава већ месецима. То је и главна тема у разговорима са ММФ-ом.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић каже да ће већ од маја почети да се снижава дефицит и да се прилагођава трошење постојећој количини новца.

"Колико се новца има, толико ће се трошити. Морају да се смање расходи, а с друге стране морамо да направимо једну равнотежу између мера штедње и потребе за развојем", каже Динкић.

Мајске мере према Динкићевој рачуници сачуваће 32 милијарде динара у буџету, а у зависности од тога шта ће се дешавати током лета, нове мере најављује за септембар.

Динкић каже да ребаланс формално није потребан у овом тренутку јер "све ово што смо предвидели ћемо реализовати преко смањивања квота за трошене министарствима које ће се реализовати преко Управе за трезор". 

Уз мере штедње кажу економисти има шансе да мањак у државној каси до краја године не премаши 200 милијарди динара, да буде 2,5 одсто мањи од прошлогодишњег.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи