Дачић: Неће бити замрзавања пензија и плата

Неће бити смањивања, нити замрзавања пензија и плата у јавном сектору, поручио председник Владе Ивица Дачић и додао да ниједна одлука од суштинског значаја неће бити донета без консултација са синдикатима. Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић оценио да је за стање у привреди крива лоша економска политика, а не светска криза.

Премијер Србије Ивица Дачић поручио је да неће бити смањивања, нити замрзавања пензија и плата у јавном сектору и да Влада ниједну кључну одлуку у вези са радницима неће донети без сагласности синдиката.

"Штедња је само алиби оних који би да раде у интересу капитала. Скресати јавну потрошњу и смањити плате и пензије зна свако. Нама није интерес да штеде они који немају", рекао је Дачић на свечаности поводом 110 година од оснивања Савеза самосталних сидниката Србије.

Дачић је рекао да је свестан да његов кабинет треба да предложи економску и социјалну политику која ће омогућити развој земље и отварање радних места, пре све боље плаћених радних места.

"Ако не можемо да будемо богатије друштво, можемо да будемо праведније", рекао је Дачић и истакао да је улога Владе да обезбеди социјалну правду.

Он је рекао да је у Србији 25 одсто незапослених, да је просечна плата и пензија међу најмањима у Европи, као и да је лоша структура запослених, односно да их је мало запослено у реалном сектору.

Без инвестиција и капитала не може се омогућити привредни развој земље, рекао је Дачић и поновио да инвеститори морају у Србији да поштују права радника као што се поштују у свету.

Обраћајући се члановима Синдиката Дачић је рекао: "Не може се одлучивати о вама без вас".

Премијер је рекао и да је његова влада проистекла из народа и да мора остати народна да би уживала поверење грађана, као и да Влада жели да јој синдикат буде равноправан сарадник и партнер.

Подсетивши да је он председавајући Социјално-економског савета, Дачић је рекао да у раду Савета постоје проблеми, а да је један од њих питање репрезентативности.

Орбовић: Није крива криза већ лоша политика

Председник Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Љубисав Орбовић оценио је на Академији да је за стање у српској привреди крива лоша економска политика, а не светска криза, која је у Србији коришћена као алиби за даље умањење права радника и отпуштања.

Орбовић је упозорио да је постојећа ситуација неодржива и да Србију води у даљу нестабилност и удаљава је од социјалног прогреса и економског напретка.

"Истина је да је стање у привреди Србије резултат транзиције која бесконачно траје, лоших приватизација, мањкавих закона, толерисања и чињења злоупотреба, непотребних ризика, једном речју потпуно погрешне економске политике", рекао је Орбовић.

Србији је, како је објаснио, потребан економски и друштвени модел који подржава привредни раст, запошљавање и социјалну правду, а за то су неопходни шири политички и социјални дијалог, колективни уговори, као и друштвени договор о стратегији развоја Србије.

"Није довољно да бољу будућност само желимо или сањамо, већ је морамо сами градити и борити се за њу. Градити је достојанственим радом и борити се, ако је потребно, свим средствима синдикалне борбе", рекао је Орбовић.

Поредећи садашњу ситуацију са оном од пре 110 година, Орбовић је рекао да је пре више од једног века за радничку надницу могло да се купи 9,6 векни хлеба, 3,5 килограма говедине или четири килограма свињетине, а да данас за минималну надницу од 920 динара може да се купи 9,5 векни хлеба, 1,5 килограм говедине или 2,5 килограма свињетине.

Орбовић је упозорио да се, поред тога што је куповна моћ социјално најугроженијих мања него пре једног века, радници суочавају са непоштовањем закона који гарантују њихова права, али и сталним притисцима страних инвеститора, Америчке привредне коморе и још неких организација послодаваца да се та права додатно умање.

Синдикати и парламент на истом задатку

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић рекао је да су синдикати и парламент на истом задатку, јер и једни и други врше контролу власти и извршних органа и боре се за боље нормативе и заштиту социјално најугроженијих грађана.

Стефановић је позвао представнике синдиката у Социјално-економском савету да што чешће дају мишљење на законе и тако дају допринос друштвеном напретку.

"Веома је лековито за сваку власт да пажљиво слуша оно што синдикат говори, чак и онда када се власти то не свиђа. У време када идемо ка ЕУ, Скупштини је важно партнерство са синдикатима, а то значи да ће Скупштина чинити све да се у њој чује глас синдиката и радника и чинићемо све да заштитимо интересе запослених", рекао је Стефановић.

Академија је организована у знак сећања на 27. април 1903. године, када су се сви струковни синдикати удружили у Раднички савез Србије, из којег је касније проистекао Савез синдиката Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи