Читај ми!

Потенцијал за бољу сарадњу са Белорусијом

Робна размена Србије и Белорусије у последњем периоду повећана, али то још увек није довољно, оценио председник Привредне коморе Србије Жељко Сертић. За унапређење сарадње потребна кооперација, повећање квалитета производа, као и заједнички излазак на трећа тржишта, каже Сертић.

У последњем периоду је повећана трговинска размена између Србије и Белорусије, али је још увек недовољна, оценио је председник Привредне коморе Србије (ПКС) Жељко Сертић на Пословном форуму Србија и Белорусија у Београду.

Сертић је на скупу одржаном у ПКС-у рекао да је у прва три месеца 2013. године из Србије у Белорусију извезена роба вредна 16,119 милиона долара, док је увоз био 22,145 милиона долара или за 15 одсто мањи него у истом периоду прошле године.

Сертић каже да је прошле године укупна робна размена с Белорусијом била 170,2 милиона долара и да је извоз из Србије био рекордан, чак 70 милиона долара, што је у односу на 2011. годину био раст од 35 одсто.

"Изражена је тенденција динамичног развоја трговинске размене, али с обзиром на потенцијале, она је скромна, с константним дефицитом на српској страни", каже председник ПКС-а.

Према његовим речима, у циљу унапређења привредне сарадње потребне су кооперације, повећање квалитета производа, постизање конкурентности и заједнички излазак на трећа тржишта.

Како је рекао Сертић, Србија и Белорусија би у будућности могле више да сарађују у сектору пољопривреде, прехрамбене производње, пољомеханизације, електроопреме и заједничке производње намештаја, лифтова и машинске индустрије.

Министар трговине Белорусије Валентин Чеканов је истакао да постоје потенцијали да се робна размена између две земље повећа на 500 милиона долара и да ће ова посета државно-привредне делегације Белорусије и састанци које је имала са српским званичницима допринети томе.

"Ми стремимо продубљивању билатералних веза према приоритетним правцима. Веома добре перспективе су пред нама и оне би већ данас могле да добију конкретну реализацију", каже Чеканов.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи