Читај ми!

Дачић на бизнис форуму у Вашингтону

Руководство Србије неће пропустити шансу да земљу поведе путем европских интеграција и да поправи међународну позицију земље, рекао премијер Ивица Дачић на бизнис форуму у Вашингтону.

Премијер Србије Ивица Дачић био је гост великог бизнис форума, који је у америчкој престоници организовала амбасада Србије, а присустовало је више десетина привредника, конгресмена, лобиста и представника медија из Вашингтона.

Поред амбасадора две земље, Владимира Петровића и Мајкла Кирбија, на пријему су синоћ били и конгресмени Тед По из Тексаса и Емануел Кливер из Мисурија, чланови српског Кокуса.

Премијер Дачић је у обраћању присутнима истакао да је Србија у последњих неколико месеци добила нову шансу, додавши да је чврсто уверен да ће државно руководство ту шансу искористити.

"Видимо у сусретима које смо имали током посете другачију слику о Србији у Америци. Срећан је само онај човек који искористи своју шансу и ми морамо да искористимо своју шансу", казао је српски премијер, истакавши да жели да Србија и САД поново буду савезници.

"Савезници као што смо били у књизи 'Заборављених 500' коју ми је конгресмен По поклонио, а били смо то и у Првом и у Другом светском рату", навео је Дачић.

Он је изразио уверење да руководство Србије неће пропустити шансу да земљу поведе путем европских интеграција и да поправи међународну позицију земље.

"Често говоримо како може Велика Британија да брани своје интересе на Фокландима или Кина која има своју политику једне Кине у односу на разне своје територије које желе сепаратизам. Међутим, постоји једна разлика између Србије и Кине, а то је милијарду и 300 милиона становника", рекао је Дачић.

Према његовим речима, Србија као мала земља може да постане велика само ако има добар и јак међународни положај. "Зато Србија мора да води мудру политику, а води је, јер коначно нисмо лоша вест на Си-Ен-Ену", закључио је премијер Србије.

Председник Пословног савета САД-Србија Џон Сејлор захвалио је амбасадорима Петровићу и Кирбију на помоћи око организације скупа, истакавши да је за Србију сада најважније да промени имидж који има.

"У фебруару сам с премијером Дачићем говорио о имиджу Србије и значају тога. Рекао сам му да би за имидж Србије било одлично да се рекламира у 30 секунди на Супер Боулу, јер ће то видети 198 милиона и следећег дана ће сви причати о томе. Он ми је одговорио, следеће године ћемо направити рекламу за Супер Боул", испричао је Сејлор.

Амбасадор Србије Петровић је, говорећи о сусретима у Калифорнији, истакао да су добро прошли и да се промовисала економске сарадње две земље.

"Желим да најавим да је прва испорука Фијара 500 кренула ка америчкој обали и бићу један од ретких амбасадора који ће моћи да каже да његова земља продаје аутомобиле у САД и са поносом ћу то чинити", нагласио је амбасадор Србије.

Присутнима се обратио и конгресмен Тед По, истакавши да Србија и САД имају дугодишње добре односе.

Он је присутнима показао књигу "Заборављених 500", која говори о америчким пилотима које су крајем Другог светског рата у Србији спасиле снаге генерала Драже Михајловића. Конгресмен По је позвао српског премијера да приликом следеће посете дође и у Тексас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи