Рецесија у еврозони не посустаје

Еврозона је у најдужој рецесији од увођења евра 1999. године. Привредни пад бележи се у девет од 17 земаља. Нова на листи је Француска.

Од јануара до марта привредна активност еврозоне успорила је за 0,2 одсто у односу на претходно тромесечје, када је пад био 0,6 одсто. Рецесија у еврозони не посустаје, а привредни пад бележи девет од 17 земаља.

Рецесија је најпре избила у Грчкој и Португалији, али се сада проширила и на такозване кључне чланице блока. Француска у два узастопна квартала бележи пад бруто друштвеног производа.

Економиста Филип Бросар каже да је Француска жртва рецесије, јер њени главни трговински партнери бележе пад.

"Фискална политика је болна за пореске обвезнике, па је куповна моћ Француза рекордно мала", каже Бросар.

Ова лоша економска вест додатни је притисак на француског председника Оланда који се у Бриселу састао са представницима Европске комисије.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо каже да Француска мора да спроведе реформе ако жели да добије додатне две године за свођење буџетског дефицита до три одсто.

"Прописане бројке нас обавезују, али у исто време оне се косе са нашом иницијативом о привредном расту у Европи", изјавио је франсцуски председник Франсоа Оланд.

За разлику од већине суседа, Немачка одолева последицама дужничке кризе, али је и њен раст минималан, свега 0,1 одсто.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи