Читај ми!

Држава помаже ИМТ са 10 милиона евра

Индустрија машина и трактора добиће ове године помоћ државе од 10 милиона евра, изјавио председник Скупштине ИМТ-а Бранислав Ивковић. Планирано повећање производње и запошљавање још 200 радника до краја године, најављује Ивковић.

Држава ће Индустрију машина и трактора Београд у реструктурирању ове године подржати са 10 милиона евра, како би омогућила да фабрика од 2014. почне самостално да ради без помоћи Владе Србије, изјавио је председник Скупштине ИМТ Бранислав Ивковић.

"Држава ће кроз субвенције и повољне кредите за куповину домаћих производа учинити да ИМТ ове године произведе 1.500 трактора што је за трећину више него прошле године", рекао је Ивковић приликом посете министра пољопривреде Србије Горана Кнежевића.

Ивковић је додао да ће до краја године ИМТ запослити још 200 радника, да би годину завршио са око 1.000 запослених.

Он је прецизирао да би од почетака идуће године ИМТ требало да послује без помоћи државе јер је планом помоћи који је припремио Машински факултет у Београду, предвиђено да се производња 2014. године повећа на 5.000 трактора, уз профит од 3,5 милиона евра.

"Тим пројектом предвиђено је да за пет година производња буде 15.000 трактора, а да профит буде 17,5 милиона евра", рекао је .

Како је објаснио, руководство ИМТ се с Владом Србије договорило да сама фабрика до краја године обезбеди радницима исплату личних доходака и плаћање текућих месечних обавеза ИМТ-а.

Ивковић је оценио да је помоћ државе кључна у прва три месеца да би се производња подигла на 200 до 220 трактора месечно за шта би требало да се издвоји од 1,7 до 1,8 милиона евра.

Он је додао да ће овај модел помоћи Влада Србије применити и у "Првој петолетки" из Трстеника и фабрици „14. октобар" из Крушевца.

Ивковић је казао да ће ИМТ производити и продавати јефтиније тракторе од увозних.

"Не може исто држава да третира 'шрафцигер-индустрију' која увози компоненте за тракторе и склапа у Србији, а не плаћа царину од 15 одсто", рекао је Ивковић.

Истакао је да је ИМТ био изложен "свесном заустављању производње да би увознички лоби тракторе које купује за 2.000 до 4.000 евра, овде продавао за 8.000 до 12.000 евра".

Додао је да ће заједно с Индустријом мотора у Раковици (ИМР) од којих купује моторе и одливке, вероватно ићи у заједничко улагање да би се повећала производња одливака.

Он сматра да су трактори ИМТ одлични за извоз јер су "једноставни за одржавање - могу да их поправљају и деца од 12, 13 година". Трактори ИМТ извозе се у суседне земље, Алжир, Мароко и Египат, а уговара се извоз у Казахстан и Пакистан.

Министар пољопривреде Горан Кнежевић изјавио је да ће, уз помоћ Закона о подстицајима домаћим пољопривредницима, помоћи и ИМТ-у тако што ће домаћи пољопривредници моћи да за куповину механизације узимају повољније кредите или да имају повраћај улагања од 30 до 40 одсто.

Додао је да држава разматра отплату дуга ИМТ који износи 25 милиона евра, без камата.

"План за помоћ ИМТ-у је амбициозан и реалан. Држава жели да овај гигант поново стане на ноге", рекао је Кнежевић и додао да ће се "у року од четири године ИМТ вратити на стазе старе славе".

ИМТ је у реструктурирању од 2003. године, а на почетку реструктурирања имао је 4.000 радника. Влада Србије је почетком ове године превела друштвену имовину ИМТ у државну. ИМТ је до сада неколико пута неуспешно нуђен на продају, а последњи пут 2009. године.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи