Читај ми!

Табаковић: Инфлација према плану

Инфлација ће у Србији до краја октобра 2013. године бити у циљаном оквиру од четири одсто, са одступањем плус или минус 1,5 одсто, рекла Јоргованка Табаковић. Пад инфлације допринеће смањењу камата на кредите, оценила Табаковић.

Гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић изјавила је на конференцији за новинаре да ће инфлација у Србији до краја октобра 2013. године бити у циљаном оквиру од четири одсто, са одступањем плус или минус 1,5 одсто.

"НБС не забрињава што је месечна инфлација у априлу била 0,8 одсто, уместо 0,4 одсто, колико је било прогнозирано, јер је последица, пре свега, поскупљења поврћа. Стабилна кретања на девизном тржишту, ниска агрегатна тражња, уз очекивани пуни ефекат предузетих мера монетарне политике допринеће паду међугодишње инфлације", рекла је Табаковићева.

Истакла је да ће инфлација бити у циљаном оквиру у трећем кварталу, упркос томе што ће поскупети струја, лекови, комуналне услуге.

"Основна мера којом ће НБС утицати на стабилизацију цена је референтна каматна стопа", истакла је гувернерка и подсетила да је јуче Извршни одбор НБС снизио ту стопу за 0,5 одсто, на 11,25 одсто.

Пад инфлације, како је додала, допринеће смањењу камата на кредите, односно смањењу ризика за одобравање и узимање банкарских позајмица.

Централна банка, по речима Табаковићеве, не циља ни једну вредност девизног курса, већ својим мерама жели да постигне умереност у променама вредности домаће валуте у односу на евро.

Гувернерка је истакла да НБС неће коментарисати разговоре са мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ) док представници те финансијске институције на крају посете Србији не дају своје оцене.

Додала је да би за Србију био прихватљив само аранжман из предострожности, о чему би могли да буду настављени разговори са мисијом ММФ-а, након анализе "стања здравља српске економије".

Очекивања НБС су да ће раст бруто домаћег производа (БДП) у Србији бити два одсто, захваљући опоравку пољопривреде и расту индустрије, услед раста извоза аутомобилске и нафтне индустије.

Предлог банкама за лакшу отплату кредита

Јоргованка Табаковић је најавила да ће за три недеље Централна банка предложити пословним банкама како да грађанима олакшају отплату кредита.

"Решење које ће предложити НБС неће бити обавезујуће за банке, већ само препорука. Предвиђено је да државу то решење не кошта ни динар и да буде примерено просечној четворочланој породици, а не онима који су узимали кредите да би профитирали на куповини некретнина", рекла је Табаковић на конференцији за новинаре.

Најважније је, како је истакла, да то решење буде одрживо и да НБС не дође у ситуацију да буде тужена страна.

НБС се, по речима Јоргованке Табаковић, залаже да буду смањени приходи "оних који су били у стању да процене валутни ризик".

Гувернерка није желела да каже да ли ће се предложено решење односити на све кредите, или само на оне који су индексирани у швајцараским францима.

Због промене односа швајцарског франка и евра, грађанима који су зимали кредите у швајцарској валути док је то било повољније, знатно се увећала месечна рата, због чега је НБС пре неколико месеци најавила да ће предложити како да им се помогне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи