Читај ми!

Смањена референтна каматна стопа

Референтна каматна стопа, одлуком Извршног одбора НБС, смањена на 11,25 одсто, због слабљења инфлаторних притисака. Извршни одбор НБС оцењује да ће се међугодишња инфлација у последњем кварталу ове године вратити у границе циља од четири одсто са одступањем од 1,5 одсто.

Извршни одбор Народне банке Србије смањио je референтну каматну стопу за 0,50 процентних поена, на 11,25 одсто.  

Како је саопштено из НБС, Извршни одбор је смањио референтну каматну стопу на 11,25 одсто, имајући у виду да су због до сада предузетих мера монетарне политике знатно ослабили инфлаторни притисци, што показују и месечне стопе инфлације, које су, и поред нешто више инфлације у априлу, у последњих шест месеци у просеку износиле 0,25 одсто.

Дезинфлаторни утицај остварен је по основу смањења трошковних притисака на цене хране и смањених инфлаторних очекивања.

"Ниска агрегатна тражња, стабилна кретања на девизном тржишту и забележени пад премије ризика земље, уз очекивани пуни ефекат до сада предузетих мера монетарне политике, допринеће даљем паду међугодишње инфлације", оцењено је у саопштењу НБС.

Према оцени Извршног одбора Централне банке, међугодишња инфлација ће се вратити у границе циља од четири одсто са одступањем од 1,5 одсто, у последњем кварталу ове године.

На мере монетарне политике у наредном периоду, по оцени Извршног одбора, у значајној мери утицаће кретања у међународном окружењу, будућа фискална кретања, као и утицај нове пољопривредне сезоне на цене хране.

Извршни одбор НБС позитивно је оценио опоравак економске активности, који потврђују очекивања о економском расту у овој години од два одсто, а који ће бити пре свега заснован на расту извоза.

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи биће одржана 6. јуна 2013. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи