Читај ми!

Анкара, потписана Декларација о сарадњи

Србија, БиХ и Турска потписале Декларацију о економској и трговинској сарадњи. Састанак министара економије одржан уочи дводневног састанка на нивоу шефова држава који вечерас почиње у Анкари.

Министри трговине и економије Србије, БиХ и Турске потписали су у Анкари Декларацију о економској и трговинској сарадњи.

Декларацију су потписали турски министар економије Зафер Чаглајан, потпредседник Владе Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Потпредседник Владе Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић оценио је да је потписивање тог документа одличан увод за трилатерални самит.

После потписивања докумета којим је предвиђено продубљивање привредне сарадње три државе у свим областима, повећање обима робне размене и заједничко учешће на трећим тржиштима, Љајић је истакао да добри политички односи три земље морају бити пропраћени и адекватном економском сарадњом.

"Политичка трилатерала неће имати свој пун смисао и капацитет, ако не буде пропраћена конкретним облицима привредне сарадње. Постоји одређено неповерење када је у питању политичка трилатерала, али ако грађани наших земаља буду видели конкретну корист од сарадње Србије, БиХ и Турске, то неповерење ће нестати", рекао је Љајић, наводи се у саопштењу из његовог кабинета.

Министар за спољну трговину и економске односе БиХ Мирко Шаровић истакао је да Србија, која је трећи спољнотрговински партнер БиХ, и БиХ, у сарадњи с Турском виде велику шансу за раст својих економија.

Продубљивање привредне сарадње

Турски министар економије Зафер Чаглајан оценио је да је потписивање Декларације историјски чин и додао да се Турска радује сваком облику продубљивања привредне сарадње три државе.

Љајић је рекао да је неприродно да Србија и БиХ имају међусобну робну размену која је скоро двоструко већа, него што је размена Турске са две земље појединачно и да се мора радити на повећању унутрашњих капацитета Србије и БиХ, како би била повећана понуда према Турској, али и према другим државама.

"Министар Шаровић и ја смо се договорили да наша заједничка иницијатива не остане само на Турској, већ да пробамо да је проширимо и на Азербејџан и евентално на Руску Федерацију", рекао је Љајић.

Он је навео да потенцијали за заједнички наступ Србије и БиХ постоје у областима туризма, енергетике, граЂевинарства, пољопривреде, прехрамбене индустрије и војно-привредне сарадње и да уз помоћ Турске, а захваљујући овом документу, може доћи и до пробоја на тржишта и других земаља бившег СССР-а и Африке.

Љајић и Шаровић су се сагласили да је велика ствар за Србију и БиХ што су овакав документ потписали за земљом која је толико економски јака да позајмљује новац Међународном монетарном фонду. 

Тројица министара су се договорили да следећи трилатерални састанак одрже у Сарајеву у што скоријој будућности, када ће бити одржан и пословни форум привредника три државе.

Састанак министара економије одржан је уочи дводневног састанка на нивоу шефова држава који вечерас почиње у Анкари.

Турска за изградњу бољих односа Сарајева и Београда

Турски председник Абдулах Гул најавио је да ће његова земља наставити с напорима за нормализацију односа БиХ и Србије, што укључује и трилатералне састанке на нивоу шефова држава и министара спољних послова.

Уочи састанка са српским председником Томиславом Николићем и члановима Председништва БиХ Небојшом Радмановићем, Бакиром Изетбеговићем и Жељком Комшићем у Анкари, Гул је у интервјуу за сарајевско Ослобођење рекао да Турска улаже велике напоре за изградњу што бољих односа Сарајева и Београда.

"Приближавање Сарајева и Београда даје очигледан допринос миру у региону", рекао је Гул, додајући да ће његова земља пружати помоћ тим напорима и у будућности.

Турски председник је најавио да ће посебна пажња бити усмерена на сарадњу у области привреде, трговине, енергије, образовања, културе, туризма и пољопривреде.

"Наш једини циљ јесте допринос миру, безбедности, стабилности и поверењу на Балкану", рекао је Гул, додајући да Турска жели да се непријатељства и предрасуде којима је "заражена историја Балкана" оставе прошлости, а будућност гради на основама пријатељства, толеранције и сарадње.

Самит председника Србије, БиХ и Турске почиње вечерас у Анкари радном вечером, док су за сутра предвиђени трилатерални и билатерални разговори.

Реч је трећем самиту лидера БиХ, Србије и Турске. Први је одржан 2010. у Истанбулу, а други 2011. у Карађорђеву, где је домаћин био тадашњи председник Србије Борис Тадић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи