Читај ми!

Пoзив америчким фирмама да улажу у Србији

Србија је отворена за инвеститоре и политички је стабилна земља посвећена добијању чланства у ЕУ и јачању економије, рекао премијер Ивица Дачић у Сан Франциску и позвао америчке компаније да улажу у Србији, нарочито у информационе технологије. Дачић затражио и да се омогући продаја преко "Пејпала" у Србији, а не само куповина.

Председник Владе Србије Ивица Дачић позвао је на инвестиционој конференцији у Сан Франциску америчке компаније да улажу у Србији. Дачић је изјавио да је Србија отворена за инвеститоре и да је политички стабилна земља посвећена добијању чланства у Европској унији и јачању економије. Према Дачићевим речима, посебан подстицај добиће компаније спремне да улажу у сектор информационих технологија.

На инвестиционој конференцији премијер се обратио потенцијалним инвеститорима са западне обале Америке, пре свега компанијама из ИТ сектора и указао на све политичке и економске предности улагања у Србији.

На конференцији, коју организовала Америчка привредна комора, били су и представници оних компанија које већ улажу у Србији. Они су пренели своје искуство, како о ономе што су затекли у Србији, тако и о томе како даље радити. 

Како се чини, наша највећа предност су млади стручни људи и сада је на нама како да то искористимо. Остварено је доста контаката, али сви се слажу да то није довољно, већ треба да се ради на промовисању Србије као добре дестинације за улагање. Са друге стране, држава треба да оствари политичку стабилност, али и да да економске подстицаје који би привукли инвеститоре да баш изаберу Србију и да улажу своје доларе. 

Пре тога, Дачић се састао с руководствима "Хјуит Пакарда" (ХП), "Пејпала" и "Оракла" која су најавила развој бизниса у Србији. То укључује и могућност да се преко "пејпала" убудуће и продаје, а не само купује. 

Премијер је за РТС рекао да је за веома кратко време, за мање од месец дана велики број грађана Србије отворио своје рачуне код "Пејпала". За сада је присутна једна опција, "сенд", што значи да ми можемо да купујемо робу из иностранства.

"Ја сам тражио да се што пре договоримо да се пусти у рад и функција 'рисив', што значи да ми можемо да продајемо наше производе путем интернета другима у свету и то ће се веома брзо десити. Морамо још ускладити нашу законску регулативу како би то било у складу са нашим позитивним законским прописима", рекао је Дачић.

Како је рекао, "ХП" је прва компанија која је стигла у Србију после санкција и има озбиљне намере. "Договорили смо се да сагледамо могућности за сарадњу и пројекте који би нам омогућили да учествујемо у креирању онога што они раде", додао је премијер.

Главни оперативни руководилац компаније "ХП" Бил Вегте каже да су разговарали о истраживању и сарадњи са универзитетима, као и о начину на који Србија, попут земаља у ЕУ, може да омогући економске подстицаје таквим компанијама.

Премијер Дачић је подсетио да је "Оракл", компанија која се пре свега бави софтверима и има годишњи приход већи од БДП Србије, стратешки партнер Владе Србије и да се сада размишља о продужењу уговора и за наредне три године.

"Позвао сам председницу 'Оракла' (Сафру Кац) да дође у Србију поводом потписивања уговора о трогишњем партнерству и очекујем да ће тада бити веома конкретних разговора који ће омогућити да користимо њихова достигнућа, развијамо државну управу, али и да нешто заједнички радимо у области научно-истраживачког рада и производњи производа које после можемо да продајемо на трећим тржиштима", додао је Дачић.

Кирби: Србија има светлу будућност

Амерички амбасадор у Србији Mајкл Кирби позвао је америчке компаније да инвестирају и продају своје производе у Србији, јер, како је истакао, имају могућност да остваре профит.

На инвестиционој конференцији у Сан Француску, Кирби је рекао да је уверен да Србија има светлу будућност и да ће постати чланица ЕУ.

Кирби је додао да је српска влада посвећена побољшању економске ситуације у земљи, делом кроз стране инвестиције. Влада Србије преузима кораке да страним компанијама олакша пословање, рекао је Кирби и додао да амбасада САД у Београду помаже америчким компанијама заинтересованим да послују у Србију да разумеју окружење и превазиђу препреке.

"За америчке послодавце постоје могућности да улажу у Србију и зараде новац, и да у том процесу запосле Србе", рекао је Кирби, наводећи да су америчке компаније инвестирале три милијарде долара у Србију.

Кирби је рекао да је у Србији у току процес дигитализације телевизије и модернизације е-владе и да је то прилика да америчке компаније продају своје производе.

Једна од главних предности пословања у Србији на коју је амерички амбасадор указао јесте веома образована радна снага и мања просечна плата.

"Тако да можете да добијете талентоване људе за умерен износ", рекао је Кирби. Амерички амбасадор је истакао да је Влада Србије, под вођством премијера Ивице Дачића, преузела "храбар корак и ушла у озбиљне преговоре с Косовом како би било мира на Балкану".

"То помаже Србији на путу ка ЕУ и економском просперитету које мислим да народ Србије заслужује", рекао је Кирби.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи