Читај ми!

Пијачне цене подигле инфлацију

Мимо очекивања Народне банке, цене у априлу су повећане за 0,8 одсто и 11,4 одсто су више него пре годину дана. Раст месечне инфлације, готово у потпуности, вођен је растом цена поврћа, наводе у НБС-у и додају да је то привременог карактера.

Оно што увелико осећамо по својим новчаницима регистровала је и статистика. У априлу цене су, мимо очекивања Народне банке, повећане за 0,8 одсто и 11,4 одсто су више него пре годину дана. Према званичној статистици највише су поскупели храна и безалкохолна пића, затим рекреација и култура, порасле су и цене у ресторанима и хотелима, здравству, а мало су поскупели и одећа и обућа.

Ипак, Центална банка остаје при рачуници да ће до краја године инфлација бити до 5,5 процената.

Није прошло месец дана од изјаве гувернера Јоргованке Табаковић да је инфлација под контролом и да је у протеклих пет месеци расла по 0,1 одсто, варљиви април донео је изненађење, инфлацију од 0,8 одсто и цене које су у просеку 11,4 одсто више него пре годину дана.

"Раст месечне инфлације, готово у потпуности, вођен је растом цена поврћа. Према нашој процени, раст међугодишње инфлације у априлу је привременог карактера и у наредном периоду очекујемо да ће инфлација наставити опадајући тренд", наведено је у Кабинету гувернера НБС.

Циљ народне банке, да на крају године инфлација буде до 5,5 одсто, за већину економиста је неостварив. У јулу нас чека повећање акциза на цигарете, затим поскупљење струје, а у октобру и комуналних услуга. Додатну неизвесност доноси курс.

Никола Тасић са портала Економија.орг рекао је да у зависности какав курс буде до краја године можемо очекивати да ће се инфлација кретати сразмерно томе.

"То је тешко остврив коридор који НБС брани, тешко остварив јер би требало да курс односно да динар доста добије у односу на евро да би се остварила та инфлација што лично сумњам. Што се тиче самог курса очекујем да буде стабилан зависи од активности страних инвестиција и политчке стабилности", навео је Тасић.

Ипак све опет, слажу се економисти, зависи од тога да ли ће и колико година бити родна.

Економиста Горан Николић каже да ако омане пољопривредна сезона онда нема спаса.

"Ризик је дакле што ће НБС по свему судећи ићи на смањивање камтане стопе то би могло мало да погура курс и да имамо већу инфлацију, то су ризици", навео је Николић.

Међутим, како је рекао, постоји шанса да после тако лоше пољопривредене сезоне када је храна поскупела 12 одсто да се то не понови и да раст цена хране од четири одсто максимално ове године, би могли да будемо близу таргета од 5,5 одсто до краја године.

Поскупљења је мање и због тога што нам је и куповна моћ све мања, а тачка у којој се поклапају мишљења економиста јесте да се ове године бољем животу не можемо надати.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи