Читај ми!

Уговорена допуна плана за "Јужни ток"

Предузеће "Јужни ток Србија" и Републичка агенција за просторно планирање потписали уговор о изради допуна просторног плана за деоницу гасовода Јужни ток кроз Србију. Просторни план ће бити допуњен краковима ка хрватској и Републици Српској.

Уговор о изради допуна просторног плана за деоницу гасовода Јужни ток кроз Србију потписали су предузеће Јужни ток Србија и Републичка агенција за просторно планирање.

Директор предузећа Јужни ток Србија и генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић крекао је да су сада обезбеђени сви уговори који воде почетку изградње српске деонице тог гасовода крајем 2013. године.

"Стекли су се сви услови да полагање цеви за Јужни ток у Србији почне крајем ове године", најавио је Бајатовић.

Истакао је да је траса Јужног тока кроз Србију у потпуности дефинисана, укључујући и интерконекције према Хрватској и Репулици Српској.

Према његовим речима, идејни пројекат за Јужни ток који је предао Србијагас је добро оцењен, а до 30. јуна биће предат и генерални пројекат, па ће врло брзо бити расписани тендери за набавку цеви и компресора.

"На јесен можемо разговарати о томе да 'Јужни ток' добије грађевинску дозволу, што се тиче Србије", рекао је Бајатовић.

Поновио је и да ће гасовод Јужни ток у Србију улазити код Зајечара, а излазити код Сомбора, док ће код Госпођинаца ће бити рачвање према Хрватској, а код Београда према Републици Српској.

Вршилац дужности директора Републичке агенције за просторно планирање Драган Дунчић објаснио је да ће просторни план за Јужни ток бити допуњен краковима ка Хрватској и Републици Српској.

"Измене и допуне просторног плана омогућиће Србијагасу да на 75 локација, на траси дугој 600 километара, реши имовинско правне односе и приступне путеве, заједно са електроенергетским кабловима", рекао је Дунчић.

Инвестиције у изградњу деоница Јужног тока кроз Србију требало би да износе 1,7 милијарди евра.

Гасовод Јужни ток који би требало да кошта 16 милијарди евра, допремаће руски гас до купаца у југоисточној Европи и ЕУ, а капацитет ће му бити 63 милијарде кубних метара гаса годишње.

Носилац пројекта Јужни ток је руска државна компанија Гаспром. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи