Читај ми!

Угаљ на кило!

Стоваришта угља никад боље снабдевена, а купаца, и поред попуста, све мање. Некада су у мају биле највеће куповине, сада продаја готово да је стала. Најчешће се купује на џак, а све чешће купци долазе за два-три грумена.

Продаја угља током грејне сезоне била је упола мања него прошле године, а у прва три месеца ове године готово да је стала. Најчешће куповине су на џак, а у последње време више није изненађење када грађани дођу на стовариште да купе два-три грумена угља.

Стоваришта угља у скорије време нису била боље снабдевена, али угаљ нико неће. У складиштима има свих врста и домаћег и увозног угља. Због благе зиме, али више беспарице, остало је доста залиха, а стижу и нове количине. Некада су у мају биле највеће куповине, сада продаја угља скоро да је стала.

"Продаја је заиста лоша, изузетно лоша. Ако би упоредили у односу на претходне године за 50 одсто је лошије", каже Радош Симић са стоваришта "Фераст" из Крушевца.

Шеф стоваришта Александар Марковић истиче да лоша продаја има везе са општом ситуацијом у друштву.

"Народ нема пара. На рате дајемо преко синдиката, чековима грађана", рекао је Марковић.

Ни повремене акције снижења које рудници све чешће дају, и до 20 одсто, не помажу. Снабдевачи кажу да већина грађана купује сада на џак, а квалитетнији угаљ све чешће купују само на грумен.

"Верујте да сам и ја први пут ове године видео да дођу људи са путном торбом да купе 30 - 40 килограма, јер тако може да однесе", каже Томислав Пауновић са стоваришта "Копаоник огрев" из Београда.

У крушевачком стоваришту радују се пензионерима. Кажу, пензије су редовне, а они су педантни што се тиче набавке огрева.

Иако су јамски рудници подигли цене још половином априла, за око 11 одсто на стовариштима, оне сада мирују.

"За сада не мењамо цене на стоваришту надамо се да нећемо бити принуђени бар још неко време да то урадимо", тврди Пауновић.

И даље је најјефтинија "колубара", тона је око 5.500 динара. За три тоне бољег угља треба издвојити најмање око 30.000 динара.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи