Читај ми!

"Интел" жели да улаже у Србији

Компанија "Интел" спремна је да помогне Влади Србије у намери да свако дете има по један рачунар од првог разреда, рекао за РТС премијер Ивица Дачић после разговора са челницима "Интела" у Сан Франциску. Наш задатак ће бити да доведемо "Интел" у Србију у смислу производње, рекао премијер.

Подизање општег нивоа образовања и хватање корака са модерним технологијама, циљ је Владе Србије у наредном периоду, рекао је за РТС премијер Ивица Дачић у Сан Франциску после сусрета са руководством "Интела", светским лидером у производњи чипова и комуникационе опреме.

Дачић каже да је та компанија, која у Београду већ има Центар за истраживање и развој, спремна да улаже у образовни систем у Србији и у производњу.

Сталне промене времена од ветра - магле до сунца за Сан Франциско су уобичајене. Исто као и технолошке промене за које нове идеје углавном долазе из овог дела Америке. Компанија "Интел" је једна од водећих у тој области, а која је према речима премијера Дачића спремна да помогне Влади у намери да свако дете има по један рачунар од првог разреда.

Дачић каже да ће задатак бити да у наредном периоду заједно са њима осмислимо, као и са другим компанијама, како да сваки ученик добије компјутер и на такав начин подигнемо општи ниво образовања младе генерације.

"Са друге стране, наш задатак ће бити да доведемо "Интел" у Србију у смислу производње, постоје многи пројекти где би наше компаније могле с њима да раде заједно, па чак како су нам и сами рекли, да раде у произвоњи мобилних телефона", каже Дачић.   

У "Интелу" наводе да је део њихове мисије управо улагање у компјутерско образовање, паралелно са развојем производње.

Потпредседник "Интела" Мајкл Бел каже да улагање у информатичке технологије није важно само ради тренинга и одржавања људи у кораку са светским развојем, већ је важно локално присуство у информатичким технологијама.

"Интел има обичај да ради са локалним компанијама када избацујемо нове технологије широм света и велика предност за једну земљу је ако има производне и софтверске способности", каже Бел.  

И искуство и теорија показују да оне нације које више улажу у технолошко образовање брже и напредују.

"Ми смо изузетно паметна нација, наша деца су изузетно паметна и ја не сумњам да ће то врло брзо да се осети не само што се тиче образовања, већ у привреди уопште, пошто је ово програм који ће индиректно да упосли преко 20.000 радника", каже Веселин Јевросимовић, власник "Комтрејда". 

Један долар уложен у образовање у информационим технологијама, показује глобална рачуница, враћа се осам пута и то у кратком року.

Колико се исплати улагати у образовање и информационе технологије најбољњ се види у Калифорнији. Званично овде је највише младих милијардера, али незванично и навише младих богатих пензионера. 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи